Obnova pruge Čaglin - Pleternica iduće godine

Slika /arhiva/HZ_INFRASTRUKTURA.jpg

U proljeće ili najkasnije na jesen iduće godine mogli bi započeti radovi na rekonstrukciji željezničke pruge od Čaglina do Pleternice, duge 17 kilometara, a to ovisi hoće li Hrvatske željeznice imati dovoljno novca za radove, rekao je danas predsjednik uprave HŽ Infrastrukture Branimir Jerneić na konferenciji za novinare u Požegi.

Istaknuo je kako je prometovanje tom željezničkom prugom moralo biti obustavljeno iz sigurnosnih razloga, a ne zbog nerentabilnosti jer u Hrvatskoj nema pruge koja je rentabilna.

Zadnji remont pruge na relaciji Pleternica - Čaglin obavljen je prije 30 godina i to s polovnim materijalom, a danas se u svijetu više ne proizvodi materijal kojim je bila napravljena te željeznička pruga.

Predstojeća obnova željezničke pruge, prema riječima Jerneića, mora se raditi uz primjenu suvremenih standarda te sada predstoji izrada studije utjecaja na okoliš.

Mora se obnoviti cijeli trup pruge, čak ga eventualno potamponirati i dignuti na višu razinu. Treba urediti šest do sedam željezničko cestovnih prijelaza, rekao je.

Naše su vizije da promet treba ponovno revitalizirati. Željeznički je promet ekološki prihvatljiv promet, on je održiv, no nije financijski isplativ, kazao je Jerneić podsjećajući kako sve zemlje članice EU subvencioniraju i potiču željeznički prijevoz.

Na prugama na kojima je obustavljen promet Hrvatske će željeznice do daljnjega sufinancirati troškove prijevoza autobusima.

Za obnovu željezničke pruge od Čaglina do Pleternice HŽ će, ukoliko se koristi novi materijal morati osigurati 70 milijuna kuna, a ukoliko se bude koristio rabljeni materijal obnova će koštati oko 53 milijuna kuna.

O važnosti pruge na konferenciji za novinare govorili su i požeško-slavonski župan Marijan Aladrović te saborski zastupnik Franjo Lucić.


(Hina)Vijesti iz medija