Potpisan ugovor za obnovu pruge Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof

  • Slika /slike/foto 2_20/foto MIN-ZG 20-2_20/nsl MIN-ZG 20-2_20.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ugovor za izvođenje radova na obnovi pruge Zagreb Zapadni kolodvor - Savski Marof vrijedan 365,7 milijuna kuna bez PDV-a i potpisan je u danas u uredu Svjetske banke u Hrvatskoj. Od ukupnog iznosa, 210 milijuna kuna financira se iz kredita Svjetske banke.

Izvođač radova je tvrtka Swietelsky, a rok za izvođenje radova je 27 mjeseci od dana sklapanja ugovora.

Obnova obuhvaća cjelovitu obnovu pružnog gornjeg i donjeg ustroja, sanaciju mostova Krapina, Lužnica, Vrabeščak kao i sanaciju propusta i sanaciju podvožnjaka Vrapčanska i Škorpikova. Sanirat će se i tri pothodnika te ugraditi sintetičko popođenje na željezničko – cestovne prijelaze Sokolska, Kolodvorska, Savska, Brdovec i Savski Marof. Uredit će se i zgrada na kolodvoru Savski Marof i stajalištu Brdovec. Radovi će obuhvatiti i zamjenu postojećih perona i uređenih površina novim stajalištima Kustošija, Zaprešić Savska i kolodvoru Podsused te ugradnju nadstrešnica u stajalištu Kustošija, Podsused, Zaprešić Savska i Brdovec te će se uskladiti signalno - sigurnosni i telekomunikacijski uređaji te obnoviti cjelokupan sustav kontaktne mreže.

Predsjednik Uprave HŽ Infrasturkture d.o.o.,  Ivan Kršić rekao je da će se potpisanim ugovorom osigurati realizacija izvođenja infrastrukturnih radova na obnovi dionice dvokolosiječne željezničke pruge duge 17,8 kilometara, na RH1 željezničkom koridoru, važnom za međunarodni promet: "Tom dionicom dnevno prođe 160 vlakova, što znači da je to najopterećenija prometnica na željezničkoj mreži u Hrvatskoj. Posljednji remont te dionice završen 1969. godine, a dovršetkom radova vlakovi će prometovati brzinom od 120 km/h (sada 60 km/h) te će se uz kvalitetu povećati i nosivost, odnosno mogućnost prijevoza većeg broja putnika u dnevnom migracijskom prometu. Obnovom će se povećati i ukupna razina sigurnosti i interoperabilnost željezničkog prometa na dionici Zagreb - Savski Marof.". - rekao je predsjednik Uprave HŽI, Kršić.

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković rekao je na potpisivanju da se radi o važnoj dionici pruge na RH1 koridoru, te da će uskoro uslijedili val potpisivanja ugovora, najprije o bespovratnim sredstvima, a potom ugovora o gradnji: "Očekuje nas veliki investicijski ciklus u željezničku obnovu i gradnju infrastrukture. U prometnu infrastrukturu danas ulažemo nešto više od 20 milijardi kuna.". - naglasio je Ministar Butković, dodavši da je glavnina investicija usmjerena na željeznicu te dodao kako resorno Ministarstvo u suradnji sa Svjetskom bankom, provodi restrukturiranje cestovnog sektora, a sada i željezničkog, koji za sada nije na zadovoljavajućoj razini: Trenutno se u željezničku infrasturkturu ulaže oko 1,5 milijardi eura, a ta će se ulaganja do 2030. povećati na 3,5 milijardi", naveo je Butković podsjetivši da je nedavno Državna komisija donijela odluku oko financiranja projekta Koprivnica – Križevci – mađarska granica, te da će se kroz desetak dana potpisati ugovor o gradnji i za taj projekt.'. - zaključio je ministar Butović.

Direktorica Svjetske banke u Hrvatskoj Elisabetta Capannelli istaknula je da je ta banka dugogodišnji partner Vlade u sektoru željeznica, kao i da će novo ulaganje pomoći uklanjanju kritičnih uskih grla.



Najave