Potpisan ugovor za gradnju trajekta Rapske plovidbe

Slika /arhiva/040824-rapska2.jpg

Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta i direktor Rapske plovidbe Dragan Andrić  potpisali su danas u Rabu ugovor o potpori za gradnju trajekta Rapske plovidbe koji se gradi u brodogradilištu Viktor Lenac, a čija se primopredaja očekuje 1. lipnja 2005. godine.

Ministar Kalmeta i direktor Rapske plovidbe Dragan Andrić potpisuju ugovorMinistar Kalmeta i direktor Andrić potpisuju ugovor 

Trajekt kapaciteta 50 automobila i 270 putnika uz cijenu novogradnje od 3,95 milijuna eura subvencionira sa 10% Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka prema Programu poticaja gradnje brodova za hrvatske brodare u domaćim brodogradilištima. Ovo Ministarstvo u ovoj je godini za poticanje gradnje brodova za hrvatske brodare u domaćim brodogradilištima  predvidjelo 54 milijuna kuna.
 
Osim 10% ugovorene cijene novogradnje koja su osigurana u državnom proračunu na razdjelu Ministarstva mora u iznosu od 395.000 EUR-a, 50% sredstava će osigurati brodar tijekom gradnje, a 40% sredstava prilikom primopredaje broda kreditnim sredstvima.

Potpisivanjem ovog ugovora Rapska plovidba će se obvezati da će zaštiti hrvatske interese tako što će uključiti hrvatske proizvođače brodske opreme sukladno Zakonu o javnoj nabavi, upisati novogradnju u hrvatski upisnik brodova, zaposliti hrvatske pomorce na brodovima iz vlastite flote i zadržati sjedište u Rabu. Također, Rapska plovidba obvezat će se da trajekt neće biti prodan najmanje 5 godina od dana primopredaje.Pisane vijesti