Potpisan ugovor o sustavu nadzora i kontrole pomorskog prometa za riječku luku

Slika /arhiva/070329-luka-ri1.jpg

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Bojan Hlača i predsjednica Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević potpisali su danas ugovor o instaliranju, montaži i puštanju u pogon sustava nadzora i upravljanja pomorskog prometa (VTMS) na sajmu „Zagreb Transport Show“ u okviru obilježavanja Dana riječke luke.

Instalacija sustava uvelike će podići razinu kvalitete nadzora kontrole i sigurnosti pomorskog prometa u riječkom akvatoriju i šire, u koji godišnje prosječno uplovljava 2.600 brodova, a od toga će imati koristi svi čimbenici na riječkom prometnom pravcu, kazao je ravnatelj Hlača. Gordana Kovačević izrazila je nadu da će i ostali lučki sustavi u zemlji odlučiti osuvremeniti način rada uvođenjem VTMS sustava.

Sustav koji podrazumijeva radarsku stanicu za automatski sustav identifikacije brodova, VHF sustav i sustav komunikacije između izdvojenih lokacija riječke luke prvi je takve vrste u Hrvatskoj, a njegovom će primjenom standard rada riječke luke biti izjednačen s najnaprednijim svjetskim lukama.

Predsjednik uprave Luke Rijeka Denis Vukorepa posebno ističe kako luka bez ovog sustava ne može postati dijelom lučkog sustava Europske unije. 

Vrijednost ugovora je oko 10 milijuna kuna, a njegova realizacija predviđena je unutar projekta Rijeka Gateway kojim se iz zajma Svjetske banke financira modernizacija riječke luke i prometni pravac iz Rijeke prema srednjoj Europi.  

 
 Pisane vijesti