Pomoćnik ministra Mario Madunić na sastanku sa Crnogorskim vlastima na temu bilateralne suradnje u nadzoru javnog prijevozu putnika i tereta u međunarodnom cestovnom prometu

Slika /slike/foto 4_19/foto UKPI-CG 5-4_19/nsl UKPI-CG 5-4_19.JPG
Pomoćnik ministra, Mario Madunić sa suradnicima ispred nadležne Uprave kopnenog prometa i inspekcije, resornog Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, sudjelovao je 4. i 5. travnja u Budvi na sastancima nadležnih tijela Hrvatske i Crne Gore.

Domaćin sastanka ispred crnogorske delegacije bio je generalni direktor za drumski saobraćaj, Dalibor Milošević, koji je sa suradnicima ispred Ministarstva saobraćaja i pomorstva Republike Crne Gore Hrvatsku delegaciju upoznao sa prometnom politikom službenih Crnogorskih tijela, uz poseban naglasak na suradnju dvije države.

Dnevni red dvodnevnog sastanka, se temeljio najvećim dijelom na tri glavne točke, odnosno, teme:
- 'Prijevoza putnika (linijski i vanlinijski prevoz putnika)';
- 'Prijevoz tereta (bilateralni, tranzitni i prijevoz za/iz treće zemlje)';

- 'Suradnja inspekcijskih organa Crne Gore i Republike Hrvatske na suzbijanju nelegalnog prevoza putnika u međunarodnom prometnom prometu'.

U sklopu navedenih sastanaka razmotreni su mogući aspekti suradnje u cilju usklađivanja sa uspostavljenom praksom nadležnih državnih inspekcija Hrvatske i Crne Gore u pogledu zajedničkog rada na suzbijanju nelegalnog prevoza između dvije države.

Dvije delegacije razmijenile su i podatke o broju redovnih linija u međunarodnom cestovnom prijevozu putnika između dviju država. Ovim putem je crnogorska delegacija istaknula problem dužeg zadržavanja autobusa na graničnim prijelazima sa Hrvatskom, oko čega je usuglašeno zajedničko djelovanje, sa drugim nadležnim tijelima unutar vlastitih država, kako bi se na graničnim prijelazima osiguralo obilježavanje posebne horizontalne i vertikalne signalizacije (kolničke trake), za prometovanje autobusa u skladu sa prostornim mogućnostima.

Dvije delegacije razgovarale su i o ustrojstvenim i resorskim nadležnostima državnih inspekcija cestovnog prometa Hrvatske i Crne Gore, u cilju utvrđivanja bitnih razlika i mogućnosti dodatnih usklađivanja, ali i o praktičnim aspektima rada službi u okviru provođenja inspekc ijskih nadzora, kao i o najčeščim i najznačajnijim slučajevima sa kojima se inspektori cestovnog prometa susreću u njihovom radu. Crnogorski kolege kao jedan od značajnijih problema sa kojima se susreću njihovi prijevoznici kada prometuju hrvatskim cestama istaknuli potrebu frekventijeg usugalašavanja redova vožnje u međunarodnom cestovnom prometu na godišnjoj razini, budući da crnogorski prijevoznici tijekom prometovanja cestama u Republici Hrvatskoj trentuno ne zadovoljavaju uspostavljene kriterije. Hrvatska delegacija je ovim putem istaknula kako se trenutno radi na izmjenama pravila o usuglašavanju redova vožnje u međunarodnom cestovnom prometu, kojima će se dosadašnja praksa usuglašavanja redova vožnje obavljati u okviru više godišnjih termina, umjesto jednom godišnje, s ciljem da se postojeća administrativna prepreka najvećim dijelom umanji.

Obje delegacije prepoznale su rent-a-car (limo service) uslugu kao buduću potencijalnu opasnost u smislu održavanja linijskog međunarodnog prevoza putnika te su usuglasile stajalište kako će se u narednom razdoblju sporazumno utvrditi način obavljanja ove vrste prijevoza u međunarodnom cestovnom prometu.

U pitanju prijevoza tereta u međunarodnom cestovnom prometu, hrvatska delegacija informirala je crnogorske kolege o izvršenim inspekcijskim nadzorima nad crnogorskim prijevoznicima, slijedom čega su ih obavijestili da će nadležna hrvatska inspekcija dodatno pojačati nadzor istih u narednom razdoblju, budući da je utvrđen značajan porast prekršaja od strane crnogorskih prijevoznika. Ovim putem je istaknuta i potreba pojačane edukacije svih prijevoznika u cilju potrebe poštivanja važećih zakonskih odredbi tijekom prometovanja cestama na području obje države.

Zaključak dvodnevnog tehničkog sastanka, bio je dogovor o provedbi zajedničkih inspekcijskih nadzora na unaprijed dogovorenim graničnim prijelazima, temeljem međunarodne razmjene prikupljenih podataka s ciljem lakšeg i bržeg uspostavljanja sustava nadzora prijevoznika putnika i tereta u međunarodnom cestovnom prometu.

Vijesti iz medija