Pomoćnik ministra Anđelko Petrinić na Svečanoj akademiji povodom 170. obljetnice osnutka Pomorske škole Bakar

Slika /slike/foto 10_19/nsl pmPETRINIC-PSBAKAR 11-10_19.jpg
Svečanoj akademiji, održanoj povodom 170. obljetnice osnutka Pomorske škole Bakar, u ime ministra mora, prometa i infrastrukture, Olega Butkovića nazočio je pomoćnik ministra, Anđelko Petrinić, uz visoke uzvanike, gradonačelnika Grada Bakra, Tomislava Klarića i predsjednika Županijske skupštine Primorsko - goranske županije, Erika Fabijanića.

Pomoćnik ministra Petrinić prilikom svojeg obraćanja pozdravio je domaćina, ujedno organizatora svečane Akademije, Gordana Papeša u vlastito ime te u ime resornog Ministra i zahvalio nastavničkim kadru i učenicima na dosadašnjim postignućima: „Hrvatska je pomorska zemlja, poznata po kvalitetnim pomorcima koji su pravi hrvatski brand i jedan od najboljih hrvatskih izvoznih proizvoda, a važnu ulogu u promociji pomorstva ima upravo Pomorska škola Bakar.“. - naglasio je u svom obraćanju pomoćnik ministra, Anđelko Petrinić te dodao kako Hrvatska danas broji 22 tisuće pomoraca, od kojih čak 15.500 plovi u međunarodnoj plovidbi.

Pomoćnik ministra Petrinić posebno je istaknuo da resorno Ministarstvo pridaje izniman značaj obrazovanju budućih pomoračkih kadrova i brojnim projektima i aktivnostima u suradnji sa pomorskim školama i fakultetima potiče daljnji razvoj sustav pomorskog obrazovanja: „Svakako jedan od najznačajnijih projekata Ministarstva mora, prometa i infrastrukture je stipendiranje učenika za pomorska zanimanja, pokrenut 2006. godine, kojim se značajno povećao ukupan interes za svim pomorskim zvanjima. Naime, resorno Ministarstvo do danas je stipendiralo ukupno 1.341 stipendista, među kojima 971 učenika pomorskih škola i 370 studenata pomorskih fakulteta, za što je izdvojeno ukupno 52 milijuna kuna, a među stipendistima srednjoškolcima je i 336 učenika Pomorske škole Bakar.“ – rekao je pomoćnik ministra, Anđelko Petrinić te pozvao učenike da marljivo nastoje u pogledu stjecanja novih stručnih i praktičnih znanja tijekom školovanja u Pomorskoj školi Bakar, koja je osposobljena nastavničkim kadrovima i opremljena adekvatnim i suvremenim nastavnim sustavima, čime je osigurana izvrsna stručna izobrazba budućih pomorskih kadrova.

Visoke uzvanike i sve nazočne sudionike svečanosti u svojstvu domaćina svečanosti pozdravio je i ravnatelj Pomorske škole Bakar, Gordan Papeš, koji je tom prigodom istaknuo da je Škola utemeljena davne 1849. godine, kao prva državna škola tog tipa u Hrvatskoj, ali ujedno i jedno od najstarijih pomorskih učilišta u Europi, koja posjeduje vlastiti školski brod 'Vilu Velebita II', na raspolaganju učenicima pri obavljanju dijela praktične nastave.

Svi uzvanici i nazočni u nastavku su sudjelovali u bogatom programu svečane Akademije, koja je održana pod visokim pokroviteljstvom Ureda Predsjednice Republike Hrvatske, u bakarskom Domu 'Matija Mažić'.

Pisane vijesti