Ministar Oleg Butković sudjelovao na svečanom otvaranju radova na izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške (BiH)

Slika /slike/foto 10_19/foto MIN-BiH 11-10_19/nsl MIN-BiH 11-10_19.jpg
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sudjelovao je danas na svečanom obilježavanju početka radova na izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške (BiH).
Uz ministra Butkovića svečanosti su prisustvovali i Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, europska povjerenica za mobilnost i promet, Violeta Bulc, šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, Johann Sattler te zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Saša Dalipagić.

Izgradnja međudržavnog mosta kod Gradiške predstavlja zajednički projekt dvaju država koji se realizira kroz Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji je potpisan 2011. godine, a kojim je definiran pravni okvir za zajedničku provedbu predmetnog projekta.

Ugovor za izgradnju mosta, vrijedan 23,5 milijuna eura (s PDV-om), potpisan je u sjedištu Hrvatskih cesta u srpnju ove godine, a njime je predviđena izgradnja potpuno novog međudržavnog mosta, i to u sklopu realizacije I faze planirane brze ceste na dionici Okučani  - granica Bosne i Hercegovine.

„Drago mi je da nastavljamo sa uspješnom suradnjom s Bosnom i Hercegovinom pa tako, nakon mosta kod Svilaja, započinjemo gradnju još jednog mosta kod Gradiške. Izgradnja mosta kod Gradiške jednako je važna kako za Hrvatsku tako i za Bosnu i Hercegovinu. Radi se o mostu koji će, osim što će spojiti dvije države, u konačnici povezati i stanovnike s obje strane Save.“, istaknuo je ministar Butković izrazivši zadovoljstvo što je i Europska komisija prepoznala važnost ovog projekta, o čemu svjedoči današnji dolazak povjerenice EK za promet.

Realizacija ovog zajedničkog projekta u prvoj fazi podrazumijeva izgradnju mosta preko rijeke Save, koji je dio planirane brze ceste od granice Republike Mađarske preko Virovitice i  Okučana do granice sa BiH. Navedena se dionica od granice sa Bosnom i Hercegovinom nastavlja spojem na autocestu Gradiška – Banja Luka i tako spaja takozvani koridor E661, koji osim zajedničkog ima i europski značaj te povezuje područje srednje Europe i Jadranskog mora, protežući se od Balatona u Mađarskoj pa do Splita u Republici Hrvatskoj.

Najave