Pokrenuta web platforma za praćenje napretka značajnih projekata prometne infrastrukture na području Republike Hrvatske

Slika /slike/foto 6_20/nsl PPI-RH_20.jpg

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sa stotinu ugovorenih projekata vrijednih gotovo 15 milijardi kuna, predstavlja jedno od najuspješnijih ministarstava u korištenju i ugovaranju projekata sufinanciranih iz EU sredstava. Kako bi aktualnije i kvalitetnije informiralo zainteresiranu javnost o napretku ugovorenih projekata, pokrenulo je jedinstvenu web platformu za informiranje o napretku izgradnje infrastrukturnih projekata www.povezana.hrvatska.eu.

U sklopu praćenja provedbe projekata prometne infrastrukture financiranih sredstvima Europske unije, u Republici Hrvatskoj otvorena su gradilišta značajnih projekata prometne infrastrukture različitih vidova prometa: cestovni, željeznički, zračni, luke i otoci, unutarnja plovidba i javni prijevoz.

Uzimajući u obzir zastupljenost korištenja web i mobilnih aplikacija te korištenja digitalnih tehnologija pri informiranju javnosti, Ministarstvo je odlučilo razviti novi način informiranja javnosti o statusu provedbe projekata koji se financiraju bespovratnim sredstvima Europske unije u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. (OPKK) i Instrumenta za povezivanja Europe (Connecting Europe Facility, CEF). Upravo zbog velikog broja ugovorenih projekata i njihove teritorijalne rasprostranjenosti, cilj ove web platforme je javnosti pružiti mogućnost aktivnog praćenja izvođenja i napretka niza projekata. Od prikaza najaktualnijeg stanja na gradilištu Pelješkog mosta do radova na željezničkim projektima kao i projektima poput obnove luka, cilj je prikazati svakodnevne situacije s gradilišta u svrhu prikaza napretka gradnje s obzirom da se radi o složenim, višegodišnjim projektima.

Projekt se sastoji od nekoliko ključnih elemenata:

· Web platforme www.povezanahrvatska.eu, putem koje se strukturirano prikazuju informacije o ugovorenim projektima na interaktivan način, prikazujući slike i video materijale temeljem svakodnevnih aktivnosti na gradilištu;
· Autonomnog stacionarnog sustava nadzora, koji osigurava video i slikovni sadržaj svakodnevne dinamike gradilišta te meteorološke podatke na odobrenim lokacijama;
· Multimedijskog sadržaja koji nudi mogućnost praćenja faza izgradnje projekata na pojedinim lokacijama (fotografije, zračne snimke, timelapse video).

Posebnu atraktivnost web stranici daje slikovni i video sadržaj s pokretnih kamera stacionarnog autonomnog sustava nadzora, koje imaju mogućnost nadzora širokog područja gradilišta, putem okretno nagibnog kretanja i zoom funkcionalnosti kamere. Kako bi se osigurali što atraktivniji kadrovi, implementiran je potpuno autonoman sustav nadzora, koji ne zahtjeva nikakvu žičnu infrastrukturu za komunikaciju i napajanje, nego koristi solarnu energiju za napajanje te bežičnu telekomunikacijsku infrastrukturu (3G/4G mobilnu mrežu) za prijenos podataka na centralni aplikativni servis. Na posebno atraktivnim lokacijama (Pelješki most, luka Tkon), instalirana je i meteorološka stanica, putem koje se osiguravaju podaci to vremenskim uvjetima na lokaciji nadzora (temperatura, vlažnost i tlak zraka, brzina i smjer vjetra, oborine).

Trenutno su kamere postavljene pet lokacija, odnosno na gradilištima Pelješkog mosta, dionici pruge od Dugog Sela do Križevaca, Zagrebačkoj obali u luci Rijeka, izgradnji trajektne luke Tkon, te na zapadnom dijelu luke Cresa, a u narednom razdoblju će se, prema potrebi, kamere premještati i na druga gradilišta.

Projekt informiranja javnosti je financiran sredstvima Europske unije u okviru tehničke pomoći Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014 - 2020' te Instrumenta za povezivanje Europske unije (CEF).

Promo - video Projekta dostupan je za dijeljenje putem poveznice.Najave