Ministar Butković nazočio potpisivanju ugovora vrijednih 554 milijuna kuna za razvoj luke Rijeka

Slika /slike/foto 6_20/foto MIN-RIJEKA 18-6_20/nsl MIN-RIJEKA 18-6_20.JPG
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković danas je u Rijeci nazočio potpisivanju 'Ugovora za izvođenje radova na državnoj cesti DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka' te 'Ugovora za izvođenje radova produbljenja morskog dna na terminalu Jadranska vrata'.

Ugovori, ukupne vrijednosti 554 milijuna kuna, izrazito su važni za razvoj riječkog prometnog pravca, a sufinanciraju se bespovratnim sredstvima Europske unije.

Ugovor za izvođenje radova na državnoj cesti DC403 potpisali su Josip Škorić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta i Kristjan Mugerli, predstavnik odabrane Zajednice ponuditelja, koju čine tvrtke Kolektor CPG, GP Krk i Euro-asfalt. Vrijednost ovog ugovora je 456,36 milijuna kuna.

Prometnica DC403, duga 2977 metara (sa 380 metara pristupne ceste), povezuje čvor Škurinje na riječkoj obilaznici sa novim kontejnerskim terminalom na Zagrebačkoj obali. Radovi na izgradnji prometnice započet će u roku od mjesec dana od dana potpisivanja Ugovora, uz rok završetka radova od 2,5 godine, a na dionici će se nalaziti i tunel Podmurvice, ukupne duljine 1,2 km, kao i vijadukti Piopi (316 m) i Mlaka (144 m).

Državna cesta DC403, iako duga samo 3,5 kilometra, vrijedna je čak 70 milijuna eura. Gradi se u funkciji Zagrebačke obale i spojit će se na Zvonimirovu ulicu, čime će se riješiti problem zapadnog ulaza u grad Rijeku. Uz Pelješki most, riječ je o jednom od najvećih projekata koje provode Hrvatske ceste te o jednoj od najvećih infrastrukturnih investicija u Hrvatskoj.“. - izjavio je ministar Butković, naglasivši kako je ovaj Projekt dio investicijskog ciklusa većeg od 20 milijardi kuna, koje je pokrenulo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Nakon potpisivanja Ugovora za izvođenje radova na DC403, ravnatelj Lučke uprave Rijeka, Denis Vukorepa i članica Uprave tvrtke NUOVA CO.ED.MAR S.r.l., Orianna Boscolo Contadin potpisali su 97,7 milijuna kuna vrijedan Ugovor za izvođenje radova u okviru projekta 'Unaprjeđenje infrastrukture u luci Rijeka – produbljenje južnog veza AGCT (POR2CORE-AGCT Dredging)', koji se također sufinancira EU sredstvima. Ugovorom su obuhvaćeni radovi produbljenja morskog dna, u duljini od 100 metara uz obalni zid južnog veza, čime će se izjednačiti dubina mora u cjelokupnoj dužini operativne obale Kostrensko pristanište jug, od 428 metara na Brajdici.

Istaknimo kako ukupna vrijednost aktivnih projekata, koje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u ovom trenutku izvodi na riječkom području, iznosi 1,3 milijarde kuna, a odnose se u najvećem dijelu na obnovu i modernizaciju riječke luke.

Pisane vijesti