Pojačane akcije nadzora cestovnog prometa na području Dalmacije

Djelatnici Inspekcije cestovnoga prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture proveli su pojačanu akciju inspekcijskog nadzora cestovnog prijevoza putnika i tereta u razdoblju od 12. do 16. rujna 2023. godine na području Karlovačke, Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.

Naglasak provedenog inspekcijskog nadzora bio je na kontroli prijevozne dokumentacije i uvjeta za vozila i vozače, kao i na kontroli najveće dopuštene mase i dimenzija vozila te provjeri radnih vremena i odmora vozača.

Tijekom provedenih akcija obavljeno je 55 nadzora prema prijevoznicima (22 iz Hrvatske, 9 iz Crne Gore, po 7 prijevoznika iz Albanije i Bosne i Hercegovine, 3 iz Slovenije, po 2 iz Italije i Poljske te po 1 prijevoznik iz Austrije, Mađarske i Srbije), a u 49 nadzora utvrđene su povrede odredbi Zakona o radnom vremenu, obaveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za  bilježenje u cestovnom prijevozu, Zakona o prijevozu u cestovnom prometu te Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Na mjestu počinjenja prekršaja izdano je 14 prekršajnih naloga, 29 obaveznih  prekršajnih naloga i jedna opomena.

Zbog uočenih povreda propisa iz prometa privremeno je isključen 1 skup vozila, dok će se protiv 5 počinitelja prekršaja pokrenuti prekršajni postupci. Najčešće utvrđeni prekršaji odnosili su se na sigurnost cestovnog prometa, kao što je manipuliranje podacima s tahografskih uređaja vozila,  obavljanje  izvanrednog prijevoza  bez  dozvole te prekoračenje najveće dopuštene mase i dimenzija vozila.

U razdoblju od 11. do 17. rujna 2023. godine inspektori cestovnog prometa sastavili su 345 zapisnika, utvrdili 175 prekršaja, izdali 84 obavezna prekršajna naloga i 38 prekršajnih naloga.

Budući da je evidentiran blagi porast broja prekršaja, Inspekcija cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture nastavit će s koordiniranim i pojačanim inspekcijskim nadzorima cestovnog prometa i u narednim tjednima želeći na taj način upozoriti vozače i prijevoznike na strogo poštivanje propisa, kao i pridržavanje svih sigurnosnih uvjeta prometovanja na cestama te tako preventivno djelovati prema svim sudionicima u cestovnom prometu.



Vijesti iz medija