Otvorena novouređena lučica Trget

Slika /slike/foto 11_21/foto LUKA TRGET 26-11_21.jpg
U petak je za sve korisnike otvorena rekonstruirana i novouređena lučica Trget u Raškom zaljevu. Svečanosti otvaranja prisustvovali su zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika, ravnateljica Uprave pomorstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Nina Perko, ravnateljica Lučke uprave Rabac Antonela Mohorović Kožuh i načelnica Općine Raša Gloria Paliska
 
Riječ je o lučici koja je nakon havarije liberijskog broda "Fidelity" u lipnju 2018. godine, zbog uklanjanja tada nastalih onečišćenja mora, morala biti u potpunosti uklonjena. Zbog potrebe gradnje komunalnih vezova, kao i zbog izmještanja plovila, uređena je potpuno nova lučica s ukupno 295 komunalnih vezova.
 
Investiciju vrijednu 10,5 milijuna kuna zajedno su financirali Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sa 8,4 milijuna kuna te Istarska županija sa 2,1 milijun kuna. 
 
"Luka Trget sada je najuređenija luka na području Lučke uprave Rabac i služi nam svima na ponos. Međutim, to nije kraj jer nas iduće godine očekuje gradnja sidrišta, a priprema se i dokumentacija za uređenje luke u Svetoj Marini.", istaknula je tom prigodom ravnateljica LU Rabac Antonela Mohorović Kožuh.
 
Priutne je pozdravio i zamjenik istarskog župana Tulio Demetlika zahvalivši izvođačima radova i svima onima koji su sudjelovali na realizaciji ovoga projekt, koji je od iznimne važnosti za Općinu Raša i Istarsku županiju.
 
"Zahvaljujem ovom prilikom ministru Butkoviću što je pomogao da se izgradi lučica kojom je stanovništvo Općine Raša dobilo potpuno novih 295 vezova za sportski ribolov.", rekao je tom prigodom zamjenik Demetlika te najavio nove projekte poput lukobrana u Rapcu i marine na području Općine Marčana.
 
Ravnateljica Uprave pomorstva Nina Perko istaknula je kako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kontinuirano provodi projekte izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja, tako da je samo lučkim upravama na području Istarske županije do sada dodijeljeno ukupno 46,3 milijuna kuna.
 
Dodajmo ovome kako su u sklopu projekta uređenja i rekonstrukcije lučice Trget uz glavni pontonski valobran postavljena četiri gata s pripadajućom opremom, dok ukupna površina akvatorija u zoni zahvata iznosi 21.189,17 m2.


Pisane vijesti