Ministar Butković na otvorenju novog podatkovnog centra A1

  • Slika /slike/foto 11_21/foto MIN-A1-ZG 30-11_21/nsl MIN-A1-ZG 30-11_21.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je u utorak, 30. studenoga 2021. na otvorenju novog A1 podatkovnog centra. Novi podatkovni centar vrijedan 11 milijuna eura za A1 Hrvatsku izgradio je i opremio Vertiv, svjetski lider u području dizajna, gradnje i upravljanja kritičnom infrastrukturom podatkovnih centara, a njegovom izgradnjom A1 Hrvatska spremna je i za najzahtjevnije korisnike u privatnom i javnom sektoru u pogledu sigurnosti podataka i tehničke zaštite.
 
"Kako nas povezuju ceste i mostovi, tako nas povezuje i digitalna infrastruktura, još brže međusobno i sa svijetom. Ovakve investicije nas zaista vesele pogotovo kada se realiziraju u okvirima aktualne pandemije što nas ohrabruje za nastavak pozitivnih gospodarskih i investicijskih prilika u Hrvatskoj.", rekao je prilikom otvaranja centra ministar Butković. "Upravo kvalitetna i nova infrastruktura važan je preduvjet našeg gospodarskog i društvenog napretka, gdje osim ulaganja u izgradnju širokopojasnih mreža Vlada RH potiče uspostavu mreža velikih kapaciteta.", dodao je ministar pojašnjavajući da bez podatkovnih centara nema digitalne transformacije javnog i privatnog sektora, suvremenog poslovanja u oblaku, povezivanja i modernizacije proizvodnje te masovne primjene interneta stvari i umjetne inteligencije.
 
"Danas nam sve to ne treba samo za poslovanje, budući da danas imamo banke na dlanu, kupnju i poslovanje smo preselili na internet te učimo na daljinu. Sve te usluge, aplikacije i podatci moraju negdje biti pohranjeni na sigurno i uvijek dostupno mjesto, kao što je i ovaj podatkovni centar. Ovakva infrastruktura uz ulaganje u svjetlovnodne i 5G mreže predstavlja temelj za ubrzani razvoj gospodarstva i povećanje konkurentnosti Hrvatske u cjelini.", zaključio je ministar mora, prometa i infrastrukture.
 
Izgrađen prema najvišim svjetskim standardima, novi A1 podatkovni centar najmoderniji je u regiji s dva TIER III certifikata - za ICT dizajn i za arhitekturu prema UpTime institutu, svjetskom lideru u standardizaciji performansi digitalne infrastrukture – te zadovoljava najviše standarde kvalitete gradnje pa je tako u konstrukciju površine 2.122 četvorna metra utrošeno 220 tona armature i 5.500 tona betona te je, sukladno zahtjevima za Tier III certifikaciju, u stanju izdržati potrese do magnitude 9 po Richterovoj ljestvici.
 
Predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanský objasnio je kako su mnoge koronakriza, ali i potresi opomenuli i prisilili na ubrzanu digitalnu transformaciju. "Potražnja za cloud uslugama i kolokacijom rastu iz dana u dan. Uslijed masovnog rada na daljinu, značajnog porasta korištenja online servisa i usluga, kako u poslovne tako i privatne svrhe,  dostupnost i sigurnost podataka nemaju cijenu. Bili smo hrabri i unatoč pandemiji i ostalim otegotnim okolnostima investirali smo 11 milijuna eura u ovu najmoderniju banku podataka u regiji koja je izgrađena u samo godinu dana. Ovime smo još jednom, uz ubrzanu izgradnju 5G mobilne mreže i fiksne optičke mreže, potvrdili svoju predanost digitalizaciji Hrvatske.", naglasio je Dvorjančanský
 
Otvorenju novog podatkovnog centra nazočio je i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić koji je ovom prilikom izjavio: "Svi naši digitalni podatci moraju biti negdje spremljeni i sigurni. Isto tako, serveri rade i kada mi spavamo, ali isto tako moraju biti sigurni i u vrijeme kada su potresi i druge havarije. Ovaj objekt sa svojim standardom i certifikatima upravo to i omogućava.", rekao je Gršić te dodao kako je, uz ovakve objekte za pohranu i obradu podataka, važno naglasiti da je komunikacija, odnosno povezivost ono što je u srži digitalnog društva.
 
(FOTO: HINA)


Vijesti iz medija