Otvorena nova marina „Polesana“

  • Slika /slike/foto 4_22/foto MIN-PU 12-4_22/nsl MIN-PU 12-4_22.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sudjelovao je u utorak, 12. travnja 2022. godine, u izaslanstvu Vlade Republike Hrvatske, na svečanosti otvorenja Marine Polesana na otoku Sveta Katarina u zaljevu Monumenti u Puli.

Izrazivši zadovoljstvo sudjelovanjem na današnjem otvorenju nove marine, ministar Oleg Butković utvrdio je kako je, uz prije nekoliko godina otvorenu marinu u Rovinju, ovo sada najveća marina u Istri.
 
"Ovakve investicije doprinose razvoju, ne samo Istarske županije nego i cijele Hrvatske. Novih, preko 300 vezova, od čega 244 „mokra“ i 42 suha veza, sa svim popratnim sadržajima donose jednu novu dimenziju i u ovaj prekrasni zaljev koji je prirodno zaštićen, zapravo kreće u jednu novu fazu razvoja, budući da je ovdje do prije nekoliko godina bila i vojska i da je bilo dosta zapušteno.", rekao je ministar Oleg Butković te čestitao investitoru.
 
Naime, Marina Polesana prva je realizirana faza velikog projekta Katarina Monumenti koji realizira tvrtka Kermas Istra, a imat će četiri plutajuća gata s ukupno 304 veza te uslužne sadržaje u rekonstruiranim i prenamijenjenim zgradama na otoku Svete Katarine i na kopnu.
 
Podsjetimo, Vlada je donijela Odluku o davanju 50-godišnje koncesije te raspisala natječaj za izgradnju i gospodarsko korištenje dvije luke posebne namjene, te za izgradnju hotelskog kompleksa koji se nalazi na poluotoku Monumenti.
 
Ministar Butković ovom prilikom se, u izjavi za medije, osvrnuo i na ulaganja u obnove luke i rive koja se trenutno provode na Jadranu i koja iznose više od 2 milijarde kuna, a što prvenstveno, pojasnio je ministar, možemo zahvaliti europskim fondovima.

"Hrvatska je pomorska zemlja, zemlja koja je okrenuta moru i  dugo vremena nije bilo ulaganju u rive i lukobrane, u tom smislu, mislim da radimo dobru stvar.", rekao je ministar Butković te istaknuo kako su, uz sva ulaganja u prometnu infrastrukturu koja danas iznose oko 25 milijardi kuna, upravo ova ulaganja u lučku infrastrukturu jako bitna.  
 
"To nije samo zaštita akvatorija, to nije samo otočno povezivanje, to je lice i naličje svakog mjesta, svakoga grada, i to predstavlja i ova današnja investicija. Pula od danas vrijedi puno puno više, ucrtava se na nautičku kartu svijeta.", zaključio je ministar Butković istaknuvši koliko je to važno i zbog činjenice da će gosti koji dolaze u marinu, dolaziti i u Pulu.

Pisane vijesti