Ministar Butković na poslovnom forumu u Portorožu i u luci Koper

  • Slika /slike/foto 4_22/foto MIN-SLO 13-4_22/nsl MIN-SLO 13-4_22.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Portorožu u Sloveniji u srijedu, 13. travnja, održan je poslovni forum pod nazivom "Javna ulaganja u graditeljstvu 2022.", na kojem je sudjelovao i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.
Poslovni forum okupio je predstavnike upravitelja infrastrukture dviju zemalja, građevinskih tvrtki, predstavnike akademske zajednice i strukovnih udruženja, kao i ostalu zainteresiranu javnost kako bi raspravili aktualne teme i izazove s kojima je danas suočen građevinski sektor.

Ministar Butković uvodno je u obraćanju rekao kako živimo u izazovnim vremenima, u kontekstu poremećaja na tržištu uslijed pandemije, ali i rata u Ukrajini. Dodao je kako su bila teška i ona u godinama 2009. i 2010. pa je slijedilo vrijeme oporavka i mogućnosti korištenja europskih sredstava te je građevinski sektor oporavljen i ojačan.
 
Ministar se osvrnuo i na infrastrukturne investicije za koje je rekao kako su obilježile njegov, ali i mandat kolege Jerneja Vrtovca, slovenskog ministra za infrastrukturu, koji je također sudjelovao na današnjem forumu. "U Hrvatskoj trenutno provodimo 25 milijardi kuna ili 3,5 milijardi eura vrijedne investicije, što najviše možemo zahvaliti europskim fondovima, ali je i država napravila svoj dio posla na osiguranju kredita i izvora financiranja za projekte koji su u tijeku.", rekao je ministar navodeći neke od trenutno najznačajnijih investicija. Istaknuo je završetak izgradnje projekta Cestovne povezanosti  s južnom Dalmacijom i njegovog dijela, Pelješkog mosta, za koji je rekao kako će ostati simbolom infrastrukture i prvih godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji.
 
"Prošle godine završili smo dio projekta izgradnje Istarskog ipsilona, a dio je još u radovima. Gradimo prvu dionicu A7 Križišće – Žuta lokva te otvaramo i 20 novih kilometara autoceste na Vc koridoru prema Mađarskoj i očekuje nas veliki investicijski ciklus u željeznicu.", dodao je ministar i pojasnio kako smo ulaganja usmjeravali u autocestovnu izgradnju te država nije mogla u isto vrijeme ići „na dva kolosijeka“. "U godinama pred nama ulaganja će biti usmjerena najviše na željeznicu, a tu govorim o projektima na dva koridora osnovne TEN-T mreže, od Zagreba prema Mađarskoj i od Zagreba prema istoku zemlje."

U kontekstu ulaganja u  luke, ministar Butković spomenuo je važnost izgradnje ceste D403 za luku Rijeka, a za koju je rekao kako ju je potrebno vratiti na mjesto koje joj pripada te kako luka Kopar, koju će ministar Butković obići tijekom boravka u Sloveniji, trenutno ima primat u ovom dijelu Europe kad je u pitanju prijevoz terete.

Ministar Butković istaknuo je kako sve ove investicije doprinose pozitivnoj razvojnoj klimi u Hrvatskoj, kao i rastu BDP-a proteklih nekoliko godina. Istaknuo je i pozitivna iskustva sa slovenskim građevinskim tvrtkama angažiranima na projektima u Hrvatskoj, primjerice na projektu izgradnje Istarskog ipsilona i prve dionice A7 Križišće – Žuta lokva.

Dobru suradnju sa slovenskim kolegom ministrom Vrtovcem, kojemu je zaželio i nastavak mandata, ministar Butković je posebno naglasio, osobito u posljednje dvije godine, vremenu pandemije i uspostave zelenih koridora. Naveo je i da Slovenija i Hrvatska zajednički rješavaju pitanja graničnih prijelaza i izgradnje međudržavnih mostova, primjerice, za izgradnju novog cestovnog mosta kod graničnog prijelaza Kaštel – Dragonja prošle godine potpisan Sporazum između dviju vlada.

Ministar mora, prometa i infrastrukture istaknuo je kako je ovaj poslovni forum prilika da se u sinergiji, sa stručnjacima na tom području, pronađu odgovori na izazove na koje je potrebno brzo ogovarati te izrazio uvjerenje kako današnji forum može otvoriti put prema još snažnijoj poslovnoj suradnji hrvatskih i slovenskih graditelja.

Poslovni forum "Javna ulaganja u graditeljstvu 2022." održao se u Portorožu u organizaciji u dviju medijskih kuća, Jutarnjeg lista i Dela, a uz ministra Olega Butkovića na njemu su sudjelovali i državni tajnik Josip Bilaver te predstavnici upravitelja cestovne, željezničke i lučke infrastrukture u Hrvatskoj. 

Ministar na sastanku s kolegom Vrtovcem i u obilasku luke Koper
 
Ministar Butković je nakon poslovnog foruma održao sastanak sa slovenskim ministrom za infrastrukturu Jernejem Vrtovcem, nakon kojeg su obišli i Luku Koper. "Zaista sam impresioniran s onim što sam vidio. Čestitam ministru i predsjedniku Uprave jer Luka Koper je definitivno vodeća luka u ovom dijelu Sjevernog Jadrana, to nam je svima jasno.", kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture te dodao: "Drago mi je da Luka Koper i u ovoj godini bilježi porast koji je evidentan i kod nas u Luci Rijeka, ali moramo još puno toga napraviti zajedničkim snagama, da tako kažem, kako bismo na ove nove okolnosti koje se događaju i u svijetu i u ovom dijelu Europe dali najbolje odgovore."
 
Ministar Butković se na kraju obilaska Luke Koper zahvalio kolegi ministru Vrtovcu, s kojim je danas potpisao i ugovor o obnovi mosta na graničnom prijelazu Kaštel (RH) – Dragonja (SLO),  a za što je prethodno potpisan i Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije te je još jednom naglasio važnost dobre suradnje između Hrvatske i Slovenije, kao dviju prijateljskih, susjednih država.

Najave