Otvoren Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca

  • Slika /slike/foto 12_23/foto PPVRH-KOSTRENA 1-12_23/nsl PPVRH-KOSTRENA 1-12_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
(FOTO: HINA)

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je u petak, 1. prosinca 2023. godine na otvorenju Interpretacijskog centra Kuća kostrenskih pomoraca u Kostreni. Kuća kostrenskih pomoraca baštinska je institucija te interpretacijski centar koji objašnjava važnost pomorske tradicije na prostoru današnje Općine Kostrene, a ujedno prepoznaje sveukupnu materijalnu i nematerijalnu baštinu na tom području vezanu uz pomorstvo i definira ju kao razvojni potencijal koji osnažuje identitet lokalne zajednice.

Povodom otvorenja ovog iznimno važnog projekta za Kostrenu, potpredsjednik Vlade i ministar Butković rekao je kako mu je drago da je realiziran ovakav projekt jer tradicija kostrenskih pomoraca i kapetana živi u tom kraju. „Kada govorimo o sektoru pomorstva u ovoj godini, možemo biti zadovoljni, donijeli smo, konačno, nakon 20 godina, Zakon o pomorskom dobru, koji bi trebao, a vjerujem da hoće, puno bolje regulirati neke stvari i nepravilnosti, koje se događaju na pomorskom dobru, ali i omogućiti zdravi razvoj kada je riječ o nekim djelatnostima na pomorskom dobru“, istaknuo je Butković dodavši kako se nastavlja s investicijskim ciklusom u lučku infrastrukturu teškim oko 300 milijuna eura.

Predsjednik Udruge pomorskih kapetana Kostrene i riječki lučki kapetan Darko Glažar izjavio je na otvorenju Kuće kostrenskih pomoraca kako je u Kostreni oko 20 posto stanovnika bilo i jest povezano s pomorskim sustavom, ne samo pomoraca, nego onih u morskom brodarstvu, lukama, brodogradnji, ribarstvu, upravnim poslovima te i u sportovima na vodi kao što su jedrenje, plivanje ili ronjenje.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića te kapetana Glažara na otvorenju Kuće kostrenskih pomoraca nazočili su i državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Vojko Braut i drugi.

IZVOR: HINA/MMPI

Pisane vijesti