Državni tajnik Gospočić sudjelovao na Vijeću ministara prometa i telekomunikacija

  • Slika /slike/foto 12_23/foto dtGOSPOCIC-TTE 5-12_23/nsl dtGOSPOCIC-TTE 5-12_23.jpg
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik dr. sc. Alen Gospočić sudjelovao je u ponedjeljak i utorak, 4. i 5. prosinca  2023. godine na sastanku Vijeća ministara nadležnih za promet i telekomunikacije (TTE) koje se održalo u Bruxellesu.
 
Na sastanku o prometu raspravljalo se o pitanjima vezanim za zakonodavstvo o sigurnosti pomorskog prometa, cestovnog prometa te o sigurnosti cestovnog prometa, kao i o prijedlogu o izračunu emisija stakleničkih plinova i usluga prijevoza.
 
U svom izlaganju državni tajnik Gospočić je istaknuo kako Hrvatska može podržati zajedničko stajalište Vijeća za svih osam planiranih prijedloga, dok u pogledu dva prijedloga iz paketa sigurnosti prometa na cestama Hrvatska, kao dio Salzburškog foruma zajedno s Austrijom, Bugarskom i Mađarskom, već primjenjuje mehanizam prekogranične razmjene informacija o prometnim prekršajima protiv sigurnosti koji je na višoj razini negoli je to predviđeno prijedlogom. Državni tajnik Gospočić nadalje je naglasio važnost usvajanja općih pristupa za četiri akta iz paketa za sigurnost pomorskog prometa, budući da Republici Hrvatskoj, iz perspektive pomorske zemlje i zemlje s najvećom svjetskom charter flotom koja broji više od 4000 plovila, sigurnost na moru predstavlja izrazito važno pitanje. „Uzimajući u obzir da razvedenost obale i otoka, čistoća i bioraznolikost Jadranskog mora, kao i nautički turizam, uvelike utječu na gospodarski razvoj Republike Hrvatske, zaštita morskog okoliša tema nam je od strateške važnosti“, istaknuo je državni tajnik.
 
Vezano za prijedlog revizije Transeuropskih prometnih mreža, državni tajnik Gospočić istaknuo je njenu važnost, budući da se radi o prijedlogu koji Republika Hrvatska prepoznaje kao jedan od najvažnijih za razvoj Zajedničkog europskog prometnog prostora te je isti od posebne važnosti s obzirom na činjenicu da Hrvatska nije imala pravo glasa kada su se prošli put njeni koridori i prometne mreže definirali.
 
Na dijelu sastanka o telekomunikacijama raspravljalo se o usvajanju općeg pristupa za Akt o gigabitnoj infrastrukturi te o izvješću o napretku za Akt o kibernetičkoj otpornosti. Državni tajnik Gospočić je naglasio kako Europska unija mora provoditi zakonodavstvo i standarde u području kibernetičke sigurnosti kako bi se zaštitilo kritičnu infrastrukturu i elektroničke komunikacijske mreže od kibernetičkih prijetnji te da posebnu pozornost treba posvetiti sposobnostima regulatornih tijela da učinkovito nadziru i provode mjere kibernetičke sigurnosti, kao i da razviju učinkovite mehanizme odgovora za brzo rješavanje incidenata u tom području.
 
Što se tiče podmorskih kabela, treba se imati na umu da države članice imaju različita pravila te da postavljanje podmorskih kabelskih sustava ovisi o usklađenosti različitih nacionalnih procedura. „Mogli bismo istražiti mogućnosti stvaranja jedinstvenih kontaktnih točaka, kao i mehanizama suradnje između nadležnih tijela“, istaknuo je državni tajnik Gospočić.
 
Dvodnevno Vijeće ministara prometa i telekomunikacija završilo je zajedničkim fotografiranjem predstavnika država članica, uključujući i Hrvatsku, koje će pristupiti tzv. Paktu o kvantumu, inicijativi koja za cilj ima pojačati vidljivost teme istraživanja i razvoja kvantnih tehnologija.

Vijesti iz medija