Održana treća zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH

Treća zajednička sjednica Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine održala se u utorak, 20. lipnja 2023. godine u Zagrebu. Na zajedničkoj sjednici, kako je rekao predsjednik Vlade Andrej Plenković, raspravljene su 32 točke dnevnog reda, dok je pod točkom razno otvoren niz tema, a sama rasprava bila je strukturirana u nekoliko cjelina.
Kako je pojasnio predsjednik Vlade, prva se odnosila na suradnju u kontekstu pristupanja BiH Europskoj uniji i suradnju u vanjskoj politici, a potom su razgovarali o pitanjima okoliša, infrastrukturnim projektima, upravljanju granicama, migracijama, civilnoj zaštiti, obrazovanju, pitanjima iz područja rada, socijalne skrbi i zdravstva te o obrani i financijama, kao i čitavom nizu drugih tema.
 
Suradnju dviju zemalja na području prometa i prometne infrastrukture Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nastavili su pozdravivši potpisivanje Sporazuma o rekonstrukciji mosta Brčko (BiH) – Gunja (RH), kao i uspješan završetak izgradnje Međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške. Nadalje su podržali inicijative za zaključivanje sporazuma koji se odnose na zajedničku suradnju na projektu izgradnje novih mostova preko rijeke Save na graničnim prijelazima Brčko (BiH) – Gunja (RH) i Orašje (BiH) – Županja (RH) te izgradnje autoceste Glamočani Banja Luka – granica Republike Hrvatske (Kamensko), kao i rekonstrukcije ceste Posušje – Aržano, dionica Vir – granični prijelaz Pazar Aržano.
 
Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine podržali su i pripremu sporazuma o rekonstrukciji mosta Novi Grad (BiH)  – Dvor (RH) na cestovnom pravcu brze ceste M14 (BiH) i državne ceste DC6 (RH) te projekte izgradnje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica BiH (Gorica) / RH (Donji Vinjani) – Imotski – Zagvozd i brze ceste Jajce – Bihać – Kladuša – Granica BiH/RH, a ujedno su podržali i tehnološko uvezivanje sustava naplate cestarine, čime će korištenje mreže autocesta biti učinkovitije te će smanjiti vrijeme čekanja na naplatu, kao i povećati razinu usluge za korisnike.
 
Vezano za željeznički promet i infrastrukturu, obje zemlje su podržale inicijativu za ponovnom uspostavom međunarodnog željezničkog prometa na relaciji Ploče – Čapljina – Sarajevo – Zagreb – Sarajevo – Čapljina – Ploče, kao i za obnovom i modernizacijom Unske pruge te ponovnom uspostavom međunarodnog željezničkog prometa njome. Također su podržali i inicijativu za zaključivanje sporazuma o utvrđivanju granične procedure za željezničke granične prijelaze Šamac – Slavonski Šamac (Sjever) i Čapljina – Metković (Jug) na koridoru 5c.

Najave