Održana svečana akademija povodom Dana pomoraca i brodaraca

  • Slika /slike/foto 12_19/Svecana akademija u hotelu Le Meridien Lav/_DSC8863.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Sinoć, 5. prosinca, održana je tradicionalna Svečana akademija povodom Dana pomoraca i brodaraca, u Podstrani kod Splita u hotelu Le Méridien Lav, na kojoj su dodijeljene nagrade i priznanja svima koji su dali poseban doprinos razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj.

Na svečanoj akademiji u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture je sudjelovao ministar Oleg Butković uz državnog tajnika za more i fondove EU, Josipa Bilavera te uz brojne predstavnike pomorske i prometne zajednice.

Među nagrađenima najveću pažnju su odnijele dvije nagrade i to nagrada za doprinos u promicanju pomorske kulture koja je dodijeljena novinaru i blogeru Domagoju Jakopoviću Ribafishu za akciju života pod nazivom RokOtok. Akciju je osmislio uz spomen na prerano preminulog sina, s kojim je istraživao hrvatske regije, otoke i plaže, te je odlučio plivanjem povezati nastanjene hrvatske otoke Kako je i sam rekao, ideja je bila družiti se s djecom i njihovim roditeljima i time ih barem na neko vrijeme odvratiti od tehnologije i potaknuti na razgovor što je tijekom ovog ljeta i napravio kroz akciju koja je postala svojevrsni promotor pomorske kulture.

Pri završetku akademije je uslijedila posebna nagrada koja se dodjeljuje pojedincima koji su doprinijeli razvoju i ugledu pomorstva u zemlji i svijetu koju je dobio akademik i prvi hrvatski ministar pomorstva Davorin Rudolf. Predajući mu to priznanje, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je za akademika Rudolfa rekao da je najveći poznavalac prava mora u Hrvatskoj. "On je čuvar naših granica na moru. Postoje pretenzije naših susjeda i da nam to sve skupa malo uzmu - kvadrat po kvadrat, ali imamo za to akademika Rudolfa koji ih kao najveći poznavalac međunarodnog prava mora u Hrvatskoj čvrsto brani i na tome mu posebna hvala", naglasio je ministar Butković.

Zahvaljujući na priznanju, Rudolf je podsjetio kako je na današnji prije 28. godina, to jest 5. prosinca 1991. kao ministar pomorstva sudjelovao u pregovorima u Cavtatu o prekidu napad na Dubrovnik i deblokadi tog grada.

Popis nagrada i nagrađenih:
Nagrada za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva – dobitnik Željko Čorak, ravnatelj lučke uprave Poreč;
Nagrada za traganje i spašavanje na moru – dobitnik Nikola Brkuljić, kapetan Lučke ispostave Milna;
Nagrada za doprinos u promicanju pomorske kulture – dobitnik Domagoj Jakopović Ribafish, novinar i bloger, autor projekta "RokOtok";
Nagrada za doprinos razvoju i ugledu unutarnje plovidbe – dobitnik Neven Grubišić, docent doktor znanosti;
Nagrada za unapređenje pomorske znanosti i obrazovanja – dobitnik Gordan Papeš, ravnatelj  Pomorske škole Bakar i dobitnik Ivan Komar, profesor s Pomorskog fakulteta u Splitu
.

Posebnu nagradu za pojedince, koji su doprinijeli razvoju i ugledu pomorstva u zemlji i svijetu ministar Oleg Butković dodjelio je Akademiku, Davorinu Rudolfu.

Pisane vijesti