Konferencijom o investicijama, zaštiti Jadrana, brodarstvu i unutarnjoj plovidbi zaključeno obilježavanje Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe

  • Slika /slike/foto 12_19/foto KONF POM-UP 6-12_19/1 KONF POM-UP 6-12_19.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Teme poput investicija u lučku infrastrukturu, zaštiti Jadrana od onečišćenja, brodarstvu i unutarnjoj plovidbi bila su u središtu programa Konferencije o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi, koja je jučer, 6. prosinca održana u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u hotelu 'Le Meridien Lav', u Podstrani.

Konferencija, koja je okupila brojne sudionike, održana je u sklopu dvodnevne manifestacije povodom obilježavanja Dana hrvatskog pomorstva i unutarnje plovidbe, koja se već tradicionalno organizira povodom Dana pomoraca i brodaraca i njihova zaštitnika, sv. Nikole.

Uvodno obraćanje sudionicima Konferencije održali su župan Splitsko – dalmatinske županije Blaženko Boban, gradonačelnik Grada Splita, Andro Krstulović Opara te državni tajnik Josip Bilaver u svojstvu domaćina Konferencije. Državni tajnik Bilaver je u uvodnom obraćanju čestitao blagdan Svetog Nikole te je istaknuo kako je i ove godine želja Ministarstva bila okupiti struku, ali i Splićane kako bi promovirali pomorski identitet Hrvatske i nužnost zaštite i očuvanja Jadrana.

Također, istaknuo je brojne mjere i aktivnosti koje je Ministarstvo u protekloj godini  učinilo za unapređenje pomorstva. Posebno je istaknuo ulaganja u obrazovanje pomoraca i brodaraca, ali i ulaganja u lučku infrastrukturu koja su obilježila godinu na zalasku. Kako je jedna od tema Konferencije bila zaštita Jadrana od onečišćenja, državni tajnik Bilaver je svojem izlaganju istaknuo kako se kreće u obnovu flote Jadrolinije, što će je učiniti još konkurentnijom: "Vjerujem da će se rezultati tog procesa vidjeti do iduće sezone.". - dodao je, te istaknuo kako se Hrvatska izborila da tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije sljedeće godine jedan od prioriteta njegova rada bude pomorstvo: "U Opatiji ćemo u ožujku imati neformalno vijeće ministara, gdje ćemo raspravljati o pomorstvu i imat ćemo priliku predstaviti tradiciju koju pomorstvo u Hrvatskoj baštini.". - dodao je državni tajnik Bilaver te je istaknuo kako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture radi na obnovi flote plovila lučkih kapetanija, pri čemu je jedan od bitnih uvjeta svakako aspekt očuvanja morskog okoliša ugradnjom ekološki prihvatljivih pogonskih strojeva.

Splitsko - dalmatinski župan, Blaženko Boban pozdravio je državnog tajnika Josipa Bilavera i suradnike te je zahvalio na organizaciji cjelokupnog ovogodišnjeg događanja upravo u Splitu i na području Splitsko – dalmatinske županije.  Gradonačelnik Andro Krstulović Opara pozdravio nastojanja resornoga Ministarstva u pogledu izobrazbe budućih pomoračkih kadrova te je rekao da u Hrvatskoj ima oko 15.000 aktivnih pomoraca te da svake godine tisuću polaznika završi pomorske fakultete ili škole, što je zalog perspektive našeg pomorstva.

Konferenciju su pratili predstavnici brojnih državnih, javnih i privatnih tvrtki, koje posluju na području Splitsko – dalmatinske županije, ali i na području drugih priobalnih gradova, koji u svojem djelokrugu nadziru određene aspekte pomorstva, najvećim dijelom lučkih i pristanišnih infrastruktura te s time povezanih aktivnosti, koje neminovno iziskuju pozornost u dijelu zaštite mora i morskog okoliša.

Pisane vijesti