Održana nacionalna konferencija "Pametna rješenja za sigurniji i čišći Jadran"

  • Slika /slike/foto 5_22/foto INTESA-MMPI 13-5_22/nsl INTESA-MMPI 13-5_22.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu je u petak održana konferencija pod nazivom "Pametna rješenja za sigurniji i čišći Jadran" (Smart solutions for safer and greener Adriatic), a koja je obuhvatila teme sadašnjih i budućih izazova i prilika u pogledu primjene pametnih informacijskih rješenja za sigurniji i čišći Jadran.
 
Navedena konferencija organizirana je u okviru projekta INTESA - Improving Maritime Transport Efficiency and Safety in Adriatic kojim će biti uspostavljena mreža između nacionalnih pomorskih administracija Hrvatske i Italije te najvažnijih lučkih uprava na Jadranskom moru.
 
Na konferenciji, na kojoj su sudjelovali predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatskog hidrografskog instituta, tvrtke Plovput, hrvatskih i talijanskih lučkih uprava te lučkih kapetanija i VTS centara, naglasak je stavljen na digitalne javne usluge, važnost pomorske meteorologije i hidrografije za sigurnost plovidbe te na primjenu pametnih informacijskih i tehničkih rješenja u hrvatskim i talijanskim morskim lukama.
 
Također je predstavljen opis budućih radnji s ciljem daljnjeg unaprjeđenja i ubrzanja administrativnih postupaka u hrvatskim i talijanskim morskim lukama, kao i podizanje sigurnosti na području istih te su ujedno prezentirane postojeće aktivnosti hrvatskih i talijanskih projektnih partnera.
 
Cilj INTESA projekta, čija je ukupna vrijednost 2.896.480,00 eura, od čega 85 posto sufinancira Europska unija, usklađivanje je i optimizacija procedura čitavog procesa pomorskog prometa u svrhu učinkovitijeg i sigurnijeg lučkog te pomorskog prometnog sustava.
 
Projekt je započeo u siječnju 2019. godine, a predviđeni završetak je krajem lipnja ove godine i u tom razdoblju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture na raspolaganju ima 265.020,00 eura, od čega je 39.753,00 eura iz Državnog proračuna.

Pisane vijesti