Državni tajnik Mihotić sudjelovao na CETRA-i 2022

Slika /slike/foto 5_22/foto dtMIHOTIC-CETRA2022 13-5_22/nsl dtMIHOTIC-CETRA2022 13-5_22.JPG
Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić sudjelovao je na Sedmoj međunarodnoj konferenciji o cestovnoj i tračničkoj infrastrukturi CETRA 2022 koja se, u organizaciji Zavoda za prometnice Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održala od 11. do 13. svibnja u Puli.
 
CETRA, najvažnija konferencija o cestovnoj i tračničkoj infrastrukturi na ovim prostorima, u čijem radu sudjeluje 37 prestižnih domaćih i svjetskih sveučilišta, ove je godine okupila 220 sudionika iz 38 zemalja koji su raspravljali o prometnoj infrastrukturi kao sektoru koji zadnjih godina doživljava velike investicije.
 
Dekan Građevinskog fakulteta te novoizabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić ustvrdio je kako je prometna infrastruktura žila kucavica svakog gospodarstva te da nema jakog gospodarstva bez jake akademske zajednice, niti jakih sveučilišta bez potpore gospodarstva. "Kroz međusobnu suradnju dobivaju se ideje za istraživanja koja kasnije urode novom tehnologijom, a upravo na istraživanjima i novim tehnologijama gradimo put prema budućnosti", naglasio je rektor Lakušić.
 
Sudionicima Konferencije obratio se i državni tajnik Tomislav Mihotić istaknuvši kako Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture trenutno provodi velike infrastrukturne projekte kojih ne bi bilo bez suradnje sa Sveučilištem te građevinskim i prometnim fakultetom. "U cestovnoj infrastrukturi privodi se kraju Pelješki most, tu je i izgradnja druge cijevi tunela Učka i prometno povezivanje Istre s ostatkom Hrvatske, čime se stvaraju pretpostavke za posljednju fazu tog projekta odnosno povezivanje tunela Učka s Matuljima", izjavio je državni tajnik Mihotić.
 
Podsjetimo kako se međunarodna konferencija o cestovnoj i tračničkoj infrastrukturi CETRA održava od 2010. godine i prepoznata je kao značajan međunarodni događaj u Hrvatskoj koji tradicionalno okuplja znanstvenike i stručnjake iz područja cestovne i željezničke infrastrukture iz Hrvatske i svijeta koji, kroz teme koje se odnose na projektiranje, izgradnju, rekonstrukciju i održavanje cesta i željeznica te prometno planiranje, sigurnost prometa, zaštitu okoliša, normizaciju i visokoškolsko obrazovanje iz područja prometnica, stječu napredna znanja koja će implementirati u praksi.
(FOTO: HINA)


Stranica