Održan neformalni sastanak ministara prometa i energetike

  • Slika /slike/foto 3_23/foto dtBILAVER-SVEDSKA 1-3_23/nsl dtBILAVER-SVEDSKA 1-3_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik Josip Bilaver sudjelovao je na neformalnom sastanku ministara prometa i energetike koji se održao 27. i 28. veljače u Švedskoj.
 
Tijekom sastanka raspravljalo se o budućnosti prometne politike za kompetitivnu i klimatski neutralnu Europu te o prometnoj i energetskoj politici za ubrzanje zelene tranzicije prometnog sektora nakon 2030. godine, kao i o provedbi paketa „Spremni za 55“- procjeni stanja i dijeljenje primjera dobre prakse.
 
Državni tajnik Bilaver drugog je dana neformalnog vijeća vodio raspravu na temu primjera dobre prakse iz paketa „Spremni za 55“ s kolegama iz Austrije, Španjolske, Češke i Islanda, a zaključke je prezentirao drugim državama članicama i Europskoj komisiji.
 
Na neformalnom vijeću zaključeno je kako će zelena tranzicija prometnog sektora zahtijevati predanost mnogih dionika, s različitim izazovima i prilikama te da će dugoročni okvir europske politike, koji potiče inovacije na slobodnom i otvorenom tržištu, biti ključan za omogućavanje europskim poduzećima da ubrzaju svoju tranziciju i osiguraju konkurentnost na globalnom tržištu. Međusobno povezani izazov za kreatore politike Europske unije bit će i stvaranje političkog okvira koji se smatra pravednim te potiče sve građane Europske unije da odaberu “klimatski pametna“ rješenja.

Vijesti iz medija