Održan Gospodarski forum Ekonomskog fakulteta u Rijeci

  • Slika /slike/foto 11_23/foto PPVRH-EFRI-RI 17-11_23/nsl PPVRH-EFRI-RI 17-11_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je na Gospodarskom forumu Ekonomskog fakulteta u Rijeci (EFRI) koji se održao u petak, 17. studenoga 2023. godine u Rijeci.
 
U svom izlaganju potpredsjednik Vlade i ministar Butković govorio je o strateškim projektima Republike Hrvatske u funkciji razvoja gospodarstva, a u izjavi novinarima je istaknuo kako realizacija tih velikih projekata ima veliki utjecaj na rast gospodarstva i na novo zapošljavanje te pozicioniranje Hrvatske u prometnom, gospodarskom i geostrateškom smislu na mjesto koje joj pripada. Spomenuvši neke od tih projekata, poput Pelješkog mosta, dovršetka 5c koridora, autoceste prema Sisku te tunela Učka sa završetkom do Matulja, potpredsjednik Vlade i ministar Butković je naglasio kako će najveći naglasak u sljedećih desetak godina biti na ulaganjima u željeznicu što će iznositi 6 milijardi eura. Osvrnuvši se na oporavak Hrvatske nakon korone, Butković je istaknuo kako se Hrvatska brzo vratila na razine iz 2019. godine kad govorimo o rastu BDP-a. „Vidjeli ste i ove posljednje procjene Europske komisije da ćemo biti zemlja sa najbržim rastom BDP-a u sljedećim godinama u Europskoj uniji“, podsjetio je dodavši kako je to priznanje i potvrda svega onoga što je Vlada radila, tj. kako je pravovremeno odgovorila na sve krize, donijevši pakete mjera kojima je cilj bio zaštita građana i poduzetnika.
 
Odgovarajući na novinarska pitanja o nedostatku radne snage u Hrvatskoj, paketima mjera pomoći te riječkoj zračnoj luci, potpredsjednik Vlade i ministar Butković je izjavio kako više radne snage dolazi izvan Hrvatske te da, kad govorimo o građevinskom sektoru, nema problema u provedbi velikih projekata. Što se tiče paketa mjera koje se odnose na cijene struje i plina, on je na snazi do kraja trećeg mjeseca. Vezano za riječku zračnu luku, Butković je izjavio kako treba učiniti sve napore da se najprije osmisli što zapravo ova destinacija, kad govorimo o Primorsko-goranskoj županiji i svim gradovima i općinama, želi biti. „Država će sigurno, kao i ove druge zračne luke, da ne govorim sve investicije koje radimo u ovom kraju, podržati sve da Zračna luka Rijeka bude bolja i da se i ona modernizira“, naglasio je Butković podsjetivši kako su u dva mandata Vlade završene tri zračne luke - Zagreb, Split i Dubrovnik -  dok je u Zračnoj luci Zadar potpisan ugovor za projekt njezine modernizacije koji se sufinancira iz Nacionalnog programa oporavka. Uz sve navedene projekte, Butković je spomenuo i projekt riječke Zagrebačke obale naglasivši kako će završena cesta D403 postati operativna 1. siječnja 2025. godine.
 
U sklopu Gospodarskog foruma EFRI održane su i četiri panel rasprave, a uz potpredsjednika Vlade i ministra Butkovića na forumu su, između ostalih, sudjelovali i zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula, riječki gradonačelnik Marko Filipović, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić te drugi.

Najave