Održan 6. Koordinacijski odbor ministara Republike Hrvatske i Talijanske Republike

  • Slika /slike/foto 2_24/foto dtBILAVER-ITMP 27-2_24/nsl dtBILAVER-ITMP 27-2_24.jpg
  • Slika
U radu Koordinacijskog odbora ministara sudjeluje niz resora u hrvatskoj i talijanskoj vladi - resori mora, prometa i infrastrukture, gospodarstva i okoliša, poljoprivrede, znanosti i obrazovanja, unutarnjih poslova, te kulture.
 
Šesti po redu sastanak Koordinacijskog odbora ministara Republike Hrvatske i Talijanske Republike (KOM), održan je u utorak, 27. veljače pod supredsjedanjem hrvatskog i talijanskog ministra vanjskih poslova, Gordana Grlića Radmana i Antonija Tajanija, uz uvodno obraćanje predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića.
 
Koordinacijski odbor predstavlja okvir za kontinuirani dijalog u nizu područja važnih za međusobne odnose Hrvatske i Italije, kao i međuresornu suradnju u pojedinim pitanjima te približavanje stavova dvije države, u pitanjima iz područja od zajedničkog interesa.
 
Plenarnoj sjednici prethodili su zasebni bilateralni sastanci svih navedenih resora, uključujući i sastanak državnog tajnika Josipa Bilavera ispred Ministarstva mora, prometa i infrastrukture sa Tulliom Ferranteom, državnim podtajnikom ispred talijanskog talijanskog Ministarstva infrastrukture i prometa.
 
Na samom bilateralnom sastanku raspravljalo se o pomorskoj povezanosti dviju država kao i o sigurnosti na Jadranu. Također raspravljena je suradnja na međunarodnoj razini, pogotovo kroz EK i IMO.
 
Uz navedeno, dogovoren je i nastavak suradnje u međunarodnim EU projektima, a koji za cilj imaju zaštitu i konkurentnost Jadranskog mora.
 
Zaključno, na sastanku je dogovorena suradnja te daljnji koraci s ciljem uspostave budućeg prometnog Jadransko - jonskog koridora.

Pisane vijesti