Novi vlasnik zadarske Luke je zadarski poduzetnik

Slika /arhiva/070104-zdport.jpg

Novi vlasnik zadarske Luke d. d. je tvrtka Manus d.o.o. iz Zemunika Donjeg, a njezin stopostotni vlasnik je Zadranin Veljko Bubić.

Bubić kaže da je od prošloga tjedna njegova tvrtka Manus d.o.o. upisana u Knjizi dioničara kao vlasnik 66-postotnog udjela Luke, dok je ostalih 34 posto u vlasništvu zaposlenika te tvrtke, njih dvjestotinjak.

"Dok nismo pravno riješili ovu kupnju i upisali se u Knjigu dioničara, nismo izlazili u javnost, no sada nema više nikakva razloga da javnost ne bude upoznata s tom činjenicom," kaže Bubić.

No Bubić ne otkriva za koliko novca je kupljena Luka u Zadru. Kaže da je to i dalje poslovna tajna, a na pitanje čijim je kapitalom kupljena, odgovara da je riječ o novcu jednoga inozemnog fonda plasiranom preko slovenske tvrtke.

Poslovni odnos između te slovenske tvrtke i Manusa d.o.o. je vjerovničko-dužnički, pri čemu je Manus d.o.o. založio novostečeni većinski udjel zadarske Luka kao jamstvo vraćanja uloženog novca.

Poduzetnik Bubić odlučno negira da iza te kupnje stoji slovenska Luka Kopar, ili bilo tko od poznatih političara. Ističe da namjerava i dalje kupovati udjele malih dioničara u zadarskoj Luci, a ako bude moguće, steći i stopostotno vlasništvo.

Prodaja zadarske Luke se dogodila prije nekoliko mjeseci, kad su petorica najvećih pojedinačnih dioničara, predvođenih direktorom Nevenom Jurinom, prodali svoje udjele. Nakon toga u javnosti je više puta postavljano pitanje tko je novi vlasnik Luke i ne stoji li iza svega slovenska Luka Kopar. Takva pitanja javno je postavljala donedavna saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević Marinović, a uz ostalo pitala je izravno i premijera Sanadera o tome, no odgovor nije dobila.

Inače, Luka d.d. u Zadru posluje u zadarskoj Gaženici, ali nije vlasnik terena uz more koji po zakonu nije moguće privatizirati. Ona je vlasnik tzv. prioritetne koncesije za obavljanje lučke djelatnosti do 2012. godine. (Hina)Pisane vijesti