Mobilne mreže 2009. s više utrošenih minuta i manje SMS-ova; u fiksnim pad

Slika /arhiva/mobile_teleph.jpg

U hrvatskim pokretnim (mobilnim) mrežama prošle je godine utrošeno gotovo 6 milijardi minuta ili 6 posto više nego u godini prije, dok se u nepokretnim (fiksnim) mrežama nastavio pad utrošenih minuta, i to za 6,8 posto, s 5,18 milijardi minuta, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Za razliku od porasta utrošenih minuta, u mobilnim je mrežama prošle godine zabilježeno smanjenje slanja i SMS i MMS poruka u odnosu na 2008.

Pritom je poslanih SMS-ova bilo 3,5 milijardi ili 8 posto manje, što je na godišnjoj razini zapravo prvi put da pada njihov broj otkako ta usluga postoji.

Još veći pad, od 13,8 posto, s 802 milijuna, SMS-ovi su imali u zadnjem, četvrtom tromjesečju prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2008.

MMS poruka tijekom cijele prošle godine bilo je oko 24 milijuna ili 45 posto manje, ali su ipak u zadnjem tromjesečju zabilježile porast od 3,3 posto u odnosu na isto tromjesečje 2008. s njih 5,5 milijuna.

Vezano za utrošene minute u pokretnim (mobilnim) mrežama podaci Državnog zavoda pokazuju da je od ukupnih 6 milijardi minuta većina ili 5,89 milijardi minuta utrošena u unutranjem prometu, što je u odnosu na 2008. porast za 6,3 posto.

Preostalih 103 milijuna minuta utrošeno je u međunarodnom prometu, čime je nastavljen pad te potrošnje, za 6,4 posto.

U nepokretnim (fiksnim) mrežama pad utrošenih minuta prošle je godine zabilježen i u unutarnjem i u međunarodnom prometu. Od ukupnih 'fiksnih' 5,18 milijardi utrošenih minuta većina ili 4,88 milijardi odnosi se na unutarnji promet, što je pad za 6 posto. U međunarodnom je prometu taj pad iznosio 17,6 posto s 300 milijuna utrošenih tih minuta.


(Hina)Vijesti iz medija