Ministar Oleg Butković nazočio spajanju konstrukcije mosta preko rijeke Save kod Svilaja

Slika /slike/foto 2_19/web MIN-SVILAJ 28-2_19/nsl SVILAJ 28-2_19.jpg
Polaganjem zadnjeg dijela čelične konstrukcije mosta, danas je simbolično premoštena rijeka Sava kod Svilaja, budućeg međugraničnog prijelaza između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine na koridoru 5c. Most Svilaj sastavni je dio međunarodnog pan-europskog cestovnog koridora VC: Budimpešta - Beli Manastir – Osijek – Sarajevo - Ploče, te predstavlja jedan od ključnih objekata na ovom koridoru.

Vrijednost radova iznosi 22.308.022,34 EUR bez PDV-a i zajednička je investicija Republike Hrvatske (Hrvatske autoceste d.o.o.) i Bosne i Hercegovine. Svaka država financira 50% ugovorene vrijednosti, a hrvatski dio projekta financiran je sredstvima Europske unije, odnosno Instrumenta za povezivanje Europe (CEF ) u iznosu od 57,97% vrijednosti prihvatljivih troškova.

Most je dug 660 m i širok 29 m, ima po tri vozna traka širine 3,5 metra u oba smjera i zaštitni prometni pojas od pola metra s obje strane te betonsku monolitnu pješačku stazu širine 0,75 m, te je ujedno prvi autocestovni granični prijelaz punog profila između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Planirani dovršetak svih radova na izgradnji mosta je druga polovica 2019. godine, čime će u potpunosti biti dovršena autocesta A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj u punom profilu, duljine 59 km.

Gradilište kod Svilaja je danas obišao i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković koji je tom prilikom naglasio kako je riječ o jednom od najznačajnijih projekata koji se provodi u Hrvatskoj, u  suradnji s Bosnom i Hercegovinom: „Očekujem da se radovi na Mostu nastave ovim intenzitetom i da u ovoj godini, negdje na jesen, otvorimo ovaj most koji je važan za obje države.“. - rekao je ministar Oleg Butković, pojasnivši da se radi o Mostu na Vc koridoru, koji, osim što će spojiti dvije države, u konačnici će povezati i stanovnike s obje strane Save.

Ministar Butković osvrnuo se i na nastavak izgradnje Vc koridora. „Hrvatske autoceste su otvorile natječaj i uskoro će odabrati izvođača radova za dio prema Belom Manastiru i očekujemo da će Hrvatska svoj dio trase izgraditi do točke spoja s Mađarskom kroz dvije godine.“, zaključio je ministar Butković i pojasnio kako je za nastavak preostalih 5 km do granice s Mađarskom, već dogovorena kontaktna točka, a u izradi je već projektna dokumentacija.


 
PRILOG
Zagreb, 28. veljače - PRIOPĆENJE - Ministar Butković na spajanju konstrukcije mosta na Savi kod Svilaja (.pdf)


Najave