Ministar Oleg Butković na sastanku Vijeća ministara za promet

Slika /slike/foto 9_19/foto MIN-VEU 20-9_19/nsl MIN-VEU 20-9_19.jpg
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković u pratnji državnog tajnika za more, Josipa Bilavera, sudjelovao je na sastanku Vijeća ministara za promet, koji je održan na temu 'Čist planet za sve: europska strateška dugoročna vizija za prosperitetno, moderno, konkurentno i klimatski neutralno gospodarstvo', a na današnjem sastanku najviše se razgovaralo o prometnom aspektu strateške vizije za prosperitetno, moderno, konkurentno i klimatski neutralno europsko gospodarstvo.

Rasprava se odvijala u tri dijela, s posebnim naglaskom na pojedine aspekte kopnenog, zračnog i pomorskog prometa.

Ministar Oleg Butković u svojem izlaganju osvrnuo se na razlike u stupnju razvoja, razini kvalitete i dostupnosti infrastrukture u zemljama članicama Europske unije, ukazavši pritom na važnost dekarbonizacije prometa te je kao zajednički cilj istaknuo EU korištenje inovacija, kao i daljnje osnaživanje željezničkog sektora kroz gradnju potrebne infrastrukture na koridorima osnovne mreže: "Ova tema je posebno naglašena i u Republici Hrvatskoj, budući da trenutno najveća ulaganja imamo upravo u željezničkom sektoru za koji polažemo velike nade, posebno u teretnom prometu. Što se tiče prometnog sektora, treba se napraviti prijelaz na čistu energiju te smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima.“. - rekao je ministar Butković te naglasio kako su ulaganja u istraživanje i razvoj potrebna kako bi se postigla željena tranzicija.

U zaključcima sastanka Vijeća ministara EU istaknuto je kako se trebaju osigurati dodatna ulaganja u istraživanje i razvoj alternativnih goriva i raditi na smanjenju razlika u kvaliteti te dostupnosti prometne infrastrukture.

 

Vijesti iz medija