Butković: Ugovori za pristupne ceste potpisat će se za 10-ak dana

21.09.2019.

21:29

Autor: HRT

default error photo
Ministar Butković izjavio je da se ovaj projekt mora završiti, zbog financijske perspektive, do kraja 2023. godine. No smatra da se to mora završiti i bitno ranije.
Nakon što su odbijene žalbe Strabaga i Avaxa, uklonjene su i posljednje zapreke za početak gradnje pristupnih cesta za Pelješki most. Ugovori o gradnji potpisat će se u roku od 10-ak dana, rekao je u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. 

Ministar Butković izjavio je da se ovaj projekt mora završiti, zbog financijske perspektive, do kraja 2023. godine. No smatra da se to može završiti i bitno ranije.

Budući da je jučer otvorena sedam kilometara duga vinkovačka obilaznica, Vukovarci će se brže spajati na autocestu. Govoreći o tome ministar je rekao da se u prometnu infrastrukturu danas ulaže oko 20 milijardi kuna.

- Među brojnim projektima je i obilaznica Vinkovaca. Ona će izmaknuti cijeli tranzit i kamionski promet iz centra grada i olakšati stanovnicima prometovanje, dodaje. 

Govoreći o luci Vukovar kazao je da je to najveća hrvatska luka na Dunavu i vrlo važna.

- Ona s godinama bilježi rast prometa. Ima određenih projekata te priprema dokumentaciju vezanu za širenje i povećanje kapaciteta u samoj luci, rekao je Butković.

Istaknuo je i da će se uskoro u HŽ infrastrukturi donijeti odluka o obnovi i rekonstrukciji željezničke pruge Vinkovci-Vukovar.

Na pitanje kada se može očekivati povezivanje Vinkovaca i Vukovara brzom cestom rekao je da je nakon vinkovačke obilaznice potrebna i vukovarska te da bi za njenu izgradnju također bile potrebne dvije godine.

Osvrćući se na odluku Vlade o dokapitalizaciji Croatie Airlines (CA) rekao je da je CA, nakon što je vraćena na popis strateških tvrtki, krenula u proces odabira strateškog partnera. Butković odluku o dokapitalizaciji od 250 mil. kn mora obrazložiti Europskoj komisiji. Prema direktivi EU-a država samo jednom u 10 godina može dokapitalizirati svoju tvrtku, a od posljednje dokapitalizacije CA prošlo je sedam godina. Ministar smatra da tu ne bi trebalo biti problema. Kazao je i da bi financijski savjetnik trebao do kraja godine naći model i način pronalaska strateškog partnera za CA.

- Do kraja 30. lipnja 2020. godine trebali bi i imati strateškog partnera, dodao je.

Ministar Butković govorio je i o investicijama u željezničku infrastrukturu.

Komentirao je i rezultate istraživanja HRejting objavljene u Dnevniku HTV-a o preferencijama kandidata da se ovoga vikenda održava prvi krug predsjedničkih izbora. 

- Naša kandidatkinja, aktualna predsjednica, još uvijek vodi i to je dobro. Još je tri mjeseca do izbora. Ona još i nije u kampanji, a nije ni objavila kandidaturu za razliku od drugih kandidata. Mogu reći da će joj stranka dati punu potporu.  Treba još i operativno pripremiti izbore. Uvjeren sam u njezinu pobjedu, kazao je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!