Ministar Kalmeta: Novi trajekt za liniju Zadar – Preko do početka turističke sezone

Slika /arhiva/070109-MVC-011L.JPG

(foto: J. Marcelić)Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta i zadarski župan Ivo Grbić održali su otvoreni radni sastanak s Ivkom Ćorić, povjerenicom za općinu Kukljica o razvojnim projektima općine i otoka.

Do početka glavne turističke sezone na trajektnoj liniji Zadar - Preko zaplovit će novi trajekt koji se gradi u brodogradilištu Kraljevica, najavio je ministar Kalmeta.

Novi trajekt moći će prihvatiti 1.200 putnika i 140 vozila, imat će novi salon i ugrađeno dizalo za putnike, rekao je ministar.

U brodogradilištu Kraljevica resorno ministarstvo gradi dva trajekta, jedan za zadarsko i drugi za splitsko područje, čime će se pojačati flota Jadrolinije, a izgradnja jednog će stajati oko 8,5 milijuna eura.

(foto: J. Marcelić)Obnovu ribarske flote Vlada potiče s 30 posto nepovratnih sredstava te povoljnim kreditima Hrvatske banke za obnovu i razvoj, naglasio je kapetan Mario Babić, pomoćnik ministra i najavio izmjene pravilnika o ribarskim zvanjima, jer će oni uskoro ribariti u području ZERP-a, pa i na Mediteranu.

Za projekt 'Hrvatski ribarski brod' potpisano je dosad 29 ugovora između Ministarstva i ribara koji žele graditi nove ribarske brodove.

Za izgradnju ribarskih luka u Lamjani i Kali te za terminal u budućoj luci Gaženica osigurano je 39 milijuna kuna, rekao je ministar Kalmeta i najavio početak izrade projektne dokumentacije za Gaženicu. Također, za subvencije brodarima osigurano je 10 milijuna kuna, čime će im se omogućiti da plaćaju plavi dizel, istaknuo je ministar Kalmeta.

(foto: J. Marcelić)Prema riječima župana Ive Grbića, Zadarska županija je u općinu Kukljica prošle godine uložila 60 tisuća kuna za nastavak radova na odvodnji, 96 tisuća za uređenje pristaništa u uvali Zdrelašćica te 100 tisuća kuna za uređenje Multimedijalnog centra.

U Kukljici će po ishođenju tehničke dokumentacije početi izgradnja lukobrana za zaštitu mjesne luke te će se produžiti i postojeći pristanišni gat. Također, nastavlja se izgradnja sustava vodovoda i odvodnje, pa će Kukljica u turističkoj sezoni imati dobru opskrbu pitkom vodom po dovršetku objekta vodospreme Starešin u Lukoranu i crpne stanice Borik.

Zbog velikog brodskog prometa kroz prolaz Mali Ždrelac, uskoro kreće njegovo proširenje, za što su u državnom proračunu osigurana sredstva. Pisane vijesti