Koordinacija udruga hrvatskih brodara na sastanku s pomoćnikom ministra

Slika /arhiva/porec-ww.jpg

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka će do Uskrsa, ili najkasnije do početka sljedeće turističke sezone, donijeti pravilnik kojim će se odrediti maksimalna naknada koju bi lučke uprave mogle naplaćivati korisnicima vezova, najavljeno je na današnjem sastanku Koordinacije udruga hrvatskih brodara s pomoćnikom ministra mora, turizma, prometa i razvitka Mariom Babićem.

Tako bi se, prema Babićevim najavama, uskoro trebala promijeniti sadašnja praksa da svaka lučka uprava posebno određuje cijenu za korištenje vezova.

Na današnjem je sastanku također dogovoreno da se odredi paušal koji bi brodari godišnje plaćali po ukrcanom i iskrcanom putniku i to na razini države, kako se više ne bi događale situacije da cijene određuje svaka lučka uprava posebno.

Mali brodari na današnjem su sastanku zatražili da i njihovi predstavnici uđu u upravna vijeća lučkih uprava, a pomoćnik ministra Mario Babić ne vidi nikakve zapreke za to. "Ako je predstavnik Lošinjske plovidbe u Lučkoj upravi Rijeka, onda ne vidim zakonske zapreke da brodari ne uđu i u upravna vijeća drugih Lučkih uprava", kazao je.

Koordinacija malih brodara iznijela je i zahtjev za izmjenom prijedloga novog zakona o pružanju usluga u turizmu kako bi im se omogućilo da sami i izvan broda prodaju karata za izlete i aranžmane koje provode svojim brodovima.

Naime, prema novom zakonu, koji još nije usvojen, brodari tu prodaju ne bi mogli obavljati izvan broda, odnosno mogli bi je obavljati samo na brodu ili neposredno uz mjesto priveza broda. Odgovor na taj prijedlog pomoćnik ministra Mario Babić obećao je do početka ožujka.

Govoreći pak o subvencioniranju goriva, a što mali brodari također traže, kazao je kako je u ovogodišnjem državnom proračunu za tu svrhu osigurano 10 milijuna kuna, no, još se ne zna po kojem će se modelu gorivo subvencionirati. (Hina) Pisane vijesti