Ministar Butković obišao izgradnju stajališta Sesvetska Sopnica

  • Slika /slike/foto 12_21/foto MIN-SESVETE 16-12_21/foto nsl MIN-SESVETE 16-12_21.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U četvrtak 16. prosinca 2021. ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u pratnji saborskog zastupnika Ante Deura te predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture Ivana Kršića obišao je radove na izgradnji stajališta Sesvetska Sopnica, koji se izvode na željezničkoj pruzi za međunarodni promet Zagreb GK – Dugo Selo.

Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 24,3 milijuna kuna (bez PDV-a), a do sada je realizirano oko 70 posto radova. Očekuje se da će do proljeća 2022. godine stajalište biti u funkciji.

"Ministarstvo na području Sesveta provodi i priprema nekoliko projekata. Jedan od njih je i izgradnja željezničkog stajališta Sesvetska Sopnica u sklopu kojega se gradi i pothodnik. HŽ Infrastruktura prepoznala je potrebe lokalnog stanovništva pa je uz izgradnju ovoga stajališta pokrenut i postupak za izgradnju stajališta Sesvetska Sela. Procjena troškova njegove izgradnje iznosi 11 milijuna kuna, a trenutačno je u tijeku ishođenje potrebnih dozvola.", rekao je ministar Butković istaknuvši da ulaganja u prometnu infrastrukturu na području Republike Hrvatske trenutačno iznose 25 milijardi kuna i da se većim dijelom odnose na ulaganja u željezničku infrastrukturu.

Projekt izgradnje stajališta Sesvetska Sopnica obuhvaća izgradnju otočnog perona duljine 160 metara s nadstrešnicom duljine 60 metara, izgradnju pothodnika ispod sva četiri kolosijeka s tri dizala za osobe smanjene pokretljivosti kao i vanjsku rasvjetu perona i rasvjetu pothodnika.

Saborski zastupnik Ante Deur rekao je kako je izgradnja stajališta vrlo važna za lokalno stanovništvo s obzirom na to da mnogi od njih svakodnevno na posao i u školu putuju upravo vlakom.

Predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić istaknuo je kako će se puštanjem stajališta u promet znatno smanjiti gužve u kolodvoru Sesvete, kojim dnevno prođe 168 vlakova za prijevoz putnika i 45 teretnih vlakova.

Procjenjuje se da će stajalište Sesvetska Sopnica svakodnevno koristiti više od 250 putnika.

(TEKST/FOTO: HŽ INFRASTRUKTURA)



Stranica