Ministar Butković obišao gradilište druge cijevi tunela Učka

  • Slika /slike/foto 3_22/foto MIN-UCKA 18-3_22/nsl MIN-UCKA 18-3_22.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je u petak, 18. ožujka 2022., u pratnji državnog tajnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Tomislava Mihotića i generalnog direktora Bina-Istre Daria Silića, obišao gradilište druge cijevi tunela Učka (Istarska strana).

Izgradnja druge cijevi tunela Učka dio je projekta Dopuna na puni profil dionica Vranja – Tunel Učka (portal Kvarner) u okviru kojeg će se izgraditi 8 kilometara dionice, uključujući drugi trak od čvora Vranja do tunela Učka / Portal Kvarner i drugu cijev tunela Učka u duljini od 5,63 kilometara. Podsjetimo, druga cijev tunela Učka svečano je probijena 17. prosinca 2020., a uz radove na izgradnji druge cijevi, istovremeno se odvijaju radovi na novom čvoru Vranja, gdje je započela izgradnja vijadukta Zrinšćak te novog nadvožnjaka u okviru buduće petlje Vranja.

"Činjenica je da radovi idu jako dobro, da je ovo za sve nas jedan veliki doživljaj, jedno novo iskustvo. Budući da se u gradnji tunela ovdje koristi najsuvremenija tehnologija, da je s istarske strane probijeno 800 metara, a s kvarnerske 400 metara, znači ukupno 1,2 kilometra tunela je probijeno na današnji dan.“, istaknuo je ministar Butković te dodao kako je ukupna vrijednost projekta oko 200 milijuna eura.

 "Tunel bi se fizički trebao probiti negdje sredinom godine, u ljeto 2023., a radovi bi kompletno trebali biti gotovi godinu dana kasnije, negdje sredinom 2024. godine.", rekao je ministar Butković te naglasio da se paralelno s tim, u suradnji s Bina-Istrom, radi na završetku cijelog projekta, odnosno završetka punog profila do Matulja. Radovi na toj fazi projekta trebali bi početi sljedeće godine i time bi cijeli projekt Istarskog ipsilona bio završen.

Ministar mora, prometa i infrastrukture na kraju je zahvalio na suradnji svima koji sudjeluju u realizaciji ovog važnog projekta, za koji je kazao da ima veliki učinak na BDP, na rast hrvatskog gospodarstva i na sigurnost prometa.Najave