Ministar Butković na otvorenju luke Tkon i dodjeli ugovora za sufinanciranje 45 projekata lučke infrastrukture i sanacije pomorskog dobra

  • Slika /slike/foto 3_22/foto MIN-ZD 21-3_22/nsl MIN-ZD 21-3_22.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u ponedjeljak, 21. ožujka 2022. godine u Zadarskoj županiji.
 
U Tkonu na otoku Pašmanu, ministar Oleg Butković je, u pratnji državnog tajnika Josipa Bilavera te predstavnika regionalne i lokalne vlasti, obišao nadograđeno postojeće trajektno pristanište u luci Tkon koje je, pristajanjem trajekta na liniji Biograd – Tkon, danas i službeno otvoreno. Riječ je o prvom projektu lučke infrastrukture u Hrvatskoj financiranom EU sredstvima, vrijednom gotovo 32,6 milijuna kuna, čijom su realizacijom povećani kapaciteti, kvaliteta i sigurnost linijskog prijevoza na državnoj trajektnoj liniji Tkon - Biograd. Naime, kroz projekt je nadograđeno postojeće trajektno pristanište, uređen plato pristaništa za ukrcaj-iskrcaj vozila, izgrađen je podmorski propust za cirkulaciju mora u akvatoriju luke te plato ukrcajnog čekališta sa tri traka i parkirališta.
 
"Činjenica je da mi danas ulažemo oko dvije milijarde kuna u luke na Jadranu, to je najveći investicijski ciklus u posljednje vrijeme, a što možemo zahvaliti i korištenju europskih sredstava.", rekao je ministar prilikom obilaska trajektnog pristaništa te spomenuo kako se na području Zadarske županije provode tri velika EU projekta, uz završenu luku Tkon, tu su projekti obnove rive u Zadru i luke Sali.
 
Ministar je spomenuo kako su u pripremi i novi projekti, za koje je, nakon obilaska Tkona, u Gaženici u Zadru dodijelio i nacionalna sredstva, odnosno, Odlukom je dodijeljeno 57,7 milijuna kuna za 45 projekata županijskih lučkih uprava te gradova i općina na području Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije.
 
Dodijeljenim sredstvima Ministarstva, odobrenim na temelju dva javna Poziva objavljena u siječnju ove godine, sufinancirat će se izgradnja, sanacija i rekonstrukcija objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te modernizacija, obnova i izgradnja ribarske infrastrukture, kao i sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi.
 
"To je zapravo nastavak velikog investicijskog ciklusa, ulaganja u luke, u rive. Mi smo zemlja koja živi od mora, okrenuti smo moru i meni je kao ministru i nama u resornom Ministarstvu zaista drago da, od 25 milijardi kuna ulaganja u prometnom sektoru, velik dio ide u projekte obnove luka, riva i lukobrana.", dodao je ministar Butković.
 
U prostorijama Lučke uprave Zadar, ugovori i sporazumi dodijeljeni su ravnateljima županijskih lučkih uprava na području Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije, za 13 projekata na području luke Drage-Dugovača, lučice Plemići, luke Pag, sv. Filip i Jakov i Sukošan na području Zadarske županije, u lukama Vrnaža i Bilice u Šibensko-kninskoj županiji,  luke Kaštel Stari i Makarska u Splitsko-dalmatinskoj županiji te luke Račišće, Drače, Cavtat i Trpanj u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Sredstva za sanacije plaža, odnosno, pomorskog dobra dodijeljena su gradovima Zadru, Pagu, Vodicama, Skradinu i Šibeniku te općinama Ražanac, Jasenice, Bibinje, Pašman, Preko, Posedarje, Sukošan, Novigrad, Kolan, Privlaka, Povljana, Sveti Filip i Jakov, Starigrad, Pakoštane, Ninu, Kali, Rogoznica, Murter-Kornati, Tribunj, Pirovac, Podstrana, Sućuraj, Podgora, Cavtat, Vela Luka i Orebić.
 
Zajedno s ugovorima i sporazumima koji su za tri županije -  Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku županiju, prethodno dodijeljeni u Rijeci (18. ožujka 2022.), Ministarstvo je u ovoj godini, temeljem dva javna Poziva, ukupno dodijelilo gotovo 105 milijuna kuna za projekte izgradnje, sanacija i rekonstrukcija objekata podgradnje u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja te za modernizaciju, obnovu i izgradnju ribarske infrastrukture te za sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi.

Pisane vijesti