Ministar Butković na otvorenju Žičare Sljeme

  • Slika /slike/foto 2_22/foto MIN-ZG ZICARA 23-2_22/nsl MIN-ZG ZICARA 23-2_22.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković prisustvovao je u srijedu, 23. veljače 2022. svečanom otvorenju Žičare Sljeme, na polaznoj postaja Dolje, u zagrebačkim Gračanima.
 
Tom prigodom ministar Butković je naglasio kako je sva problematika vezana uz izgradnju žičare riješena te kako je za realizaciju ovog projekta izdano čak 11 građevinskih dozvola, gotovo toliko uporabnih dozvola, a obavljena su i dva tehnička pregleda. Sve je to prethodilo konačnoj dozvoli za rad koja je krajem prošlog tjedna izdana u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te su tako ispunjeni svi uvjeti propisani Zakonom o žičarama.
 
"Ovakvi infrastrukturni objekti, iako se s vrijednošću ne mogu uspoređivati s novim cestama ili mostovima, izrazito su važni za razvoj određenog grada, a time i Zagreba kao metropole s velikim ambicijama, posebno u turističkom smislu", zaključio je ministar.
 
Podsjetio je i kako su prije početka gradnje žičare, obavljeni radovi na rekonstrukciji tramvajske pruge od Mihaljevca do Gračanskog Dolja, koji su uz potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture financirani 85% iz EU sredstava i 15% iz državnog proračuna, kao dio velikog projekta modernizacije tramvajske infrastrukture u Zagrebu.
 
"Ovo je samo jedan u nizu projekata koje smo realizirali u partnerstvu s Gradom Zagrebom gdje smo, između ostalog, osigurali EU sredstva za najvažniji cestovni projekt glavnog grada, rekonstrukciju rotora Remetinec, a također smo osigurali i sredstva za nabavku ukupno 44 nova autobusa za javni gradski prijevoz", dodao je Butković.
 
Ministar je na kraju zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta te je zaželio ugodnu i sigurnu vožnju novom žičarom.
 
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, koji je žičaru pustio u rad, rekao je kako treba ostaviti sve loše što je pratilo izgradnju žičare te se okrenuti budućnosti i maksimalno iskoristiti potencijal koji nudi realizacija jednog ovakvog, dugoočekivanog projekta. "Pred nama je glavni zadatak, nakon puštanja žičare u rad, s partnerima i ostalima kako da povećamo sadržaj na Sljemenu", napomenuo je Tomašević te dodao da je ukupna vrijednost izgradnje žičare oko 537 milijuna kuna.
 
Uz gradonačelnika Tomaševića i ministra Butkovića svečanosti otvorenja nazočili su predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović, zastupnici Gradske skupštine i drugi uzvanici.

Vijesti iz medija