Ministar Butković na konferenciji o sigurnosti cestovnog prometa

  • Slika /slike/foto 2_22/foto MIN JL-KONF 22-2_22/nsl MIN JL-KONF 22-2_22.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je u utorak, 22. veljače 2022., na koferenciji Jutarnjeg lista pod nazivom "Sigurnost cestovnog prometa - Primjena suvremenih tehnologija u povećanju sigurnosti vozača", koja se održala u hotelu Westin.
 
Ministar je u uvodnom dijelu svog izlaganja istaknuo kako Hrvatska ima respektabilnu mrežu suvremenih autocesta, što nas svrstava u sam vrh Europske unije po kvaliteti cestovne infrastrukture, a što će se dodatno unaprijediti uvođenjem novog elektroničkog sustava naplate cestarine. Osim autocesta, želja je poboljšati i sigurnost na državnim cestama te s tim u vezi Hrvatske ceste provode projekt vrijedan 69 milijuna kuna, kojim će se sanirati 32 opasna mjesta na cestama diljem Hrvatske.
 
"U pripremama smo za novi sustav naplate cestarina u što ćemo uložiti 500 milijuna kuna. Istodobno idemo sa sanacijom najkritičnijih točki na državnim cestama, koje su utvrđene obrađene s projektima sanacije i podizanja sigurnosti na tim točkama", naglasio je ministar Butković.
 
Pored spomenutih projekata, uz potporu Ministarstva provode se dva EU projekta pod nazivom CROCODILE, u vrijednosti oko 118 milijuna kuna, a kroz koje je obnovljena cjelokupna informatička oprema u centrima za upravljanje prometom te je uspostavljena Nacionalna pristupna točka u Karlovcu za razmjenu prometnih informacija u realnom vremenu.
 
Govoreći o budućim aktivnostima, ministar Butković je spomenuo razvoj autonomnog vozila na električni pogon, za što je osigurano oko 1,5 milijarda kuna, a osvrnuo se i na nastavak realizacije strateških projekata u cestovnom sektoru, što se prije svega odnosi na dovršetak izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta.
 
Također, ministar mora, prometa i infrastrukture je skrenuo pozornost i na niz projekata planiranih u narednom razdoblju, gdje je između ostalog, spomenuo projekt izgradnje državne ceste DC403 od čvora Škurinje do luke Rijeka, dovršetak izgradnje Koridora 5C, dovršetak autoceste Zagreb - Sisak, dovršetak obilaznice Turnja, obilaznice Splita te niz drugih projekata izgradnje novih cesta i obilaznica te rekonstrukcije postojećih cesta, što će dodatno doprinijeti povećanju sigurnosti u prometu.
 
Ovo je četvrta po redu konferencija Jutarnjeg lista o sigurnosti u prometu, a ovogodišnja je organizirana uz partnersku podršku Ministarstva unutarnjih poslova. Cilj je bio, kako navode organizatori, utvrditi kako se razvojem suvremenih tehnologija može pomoći vozačima motornih vozila, ali i svim drugim sudionicima cestovnog prometa da se smanji broj prometnih nesreća na hrvatskim cestama.

Vijesti iz medija