Ministar Butković na otvorenju Poslovnog foruma „Perspektive Južnih vrata Europe“ u Rijeci

Slika /slike/foto 10_19/foto MIN-RI 1-10_19/nsl MIN-RI 1-10_19.jpg
Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sudjelovao je danas na svečanom otvorenju dvodnevnog Poslovnog foruma koji se, na temu „Perspektive Južnih vrata Europe“, održava u spomen na 150. obljetnicu od početka izgradnje željezničke pruge Rijeka – Zagreb.

Svečano otvorenje foruma održano je u prostorijama Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, a uz predstavnike organizatora skupa, Hrvatske gospodarske komore  - Županijske komore Rijeka, na forumu su sudjelovali i gradonačelnik Grada Rijeke, Vojko Obersnel, te župan Primorsko-goranske županije, Zlatko Komadina. Sudionicima skupa, ispred pokrovitelja događanja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, uvodno se obratio i ministar Oleg Butković.

„Željeznička pruga Zagreb - Rijeka i danas ima veliki potencijal, dok je razvoj željezničke infrastrukture jedan od glavnih preduvjeta za dosezanje punog potencijala riječke luke. Tako će se samo u obnovu i izgradnju željezničke infrastrukture u Republici Hrvatskoj do 2030. godine uložiti oko 3,5 milijarde eura. Potencijal je prepoznala i Europska komisija kroz financiranje projekata drugih željezničkih pruga u Hrvatskoj, na pravcima od Zagreba prema Mađarskoj, tj. na dionici pruge Rijeka – Zagreb između Hrvatskog Leskovca i Karlovca.“, istaknuo je ministar Butković te dodao kako je i u Strategiji prometnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2030. godine prepoznata važnost riječkog prometnog pravca.

Ministar se osvrnuo i na druge infrastrukturne projekte u riječkom lučkom bazenu, poput radova na kontejnerskim terminalima „Brajdica“ i „Zagrebačka obala“, kao i na zatvaranje financijske konstrukcije za projekt državne ceste DC 403. Nadalje je istaknuo kako je u tijeku i izrada projektne dokumentacije za drugu trasu željezničke pruge od Škrljeva do Jurdana, kao i skorašnji odabir koncesionara za kontejnerski terminal „Zagrebačka obala“ te da se očekuje potpisivanje ugovora za početak obnove riječkog željezničkog kolodvora, tog vrijednog spomenika kulturne baštine.

U nastavku Poslovnog foruma održani su okrugli stolovi o željezničkoj povezanosti i konkurentnosti, a na kojima su pored predstavnika HŽ Infrastrukture, HŽ putničkog prijevoza i HŽ Carga sudjelovali i izlagali i brojni drugi sudionici iz Hrvatske i zemalja u okruženju.

Poslovni forum nastavit će se sutra promotivnom vožnjom vlaka od Rijeke do Zagreba i natrag, tijekom koje će se održati panel-rasprave na temu prometne infrastrukture i povezanosti regionalnih logističkih centara, kao i rasprava o novom europskom putu svile.

Stranica