Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU) održava 39. Svjetsku radiokomunikacijsku konferenciju u Dubaiju

  • Slika /slike/foto 12_23/foto MMPI ITU-WRC23 13-12_23/nsl MMPI ITU-WRC23 13-12_23.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
U Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u vremenu od 20. studenoga do 15. prosinca 2023. godine održava se 39. Svjetska radiokomunikacijska konferencija (WRC-23), u organizaciji Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU). Konferencija, koja se u pravilu održava svake tri-četiri godine, okuplja oko 4000 izaslanika, koji predstavljaju većinu od 193 države članice ITU-a, uz sudjelovanje brojnih promatrača iz regionalnih i međunarodnih organizacija, akademske zajednice te privatnog sektora.

Na konferenciji WRC-23 mijenjaju se i dopunjuju Radijski propisi ITU-a (engl. ITU Radio Regulations) - međunarodni regulatorni okvir, izvorno potpisan 1906. godine, koji uređuje uporabu radiofrekvencijskog spektra te geostacionarnih i ne geostacionarnih satelitskih orbita na svjetskoj razini. Također se razmatraju odgovarajuće mjere u vezi s postojećim i budućim radiokomunikacijskim službama, mrežama i sustavima koji na svjetskoj razini rade u određenim radiofrekvencijskim pojasima, preispituju se izmijenjene ITU-R preporuke, ažuriraju rezolucije i preporuke donesene na prethodnim svjetskim radiokomunikacijskim konferencijama, razmatra se izvješće s prethodno održane Radiokomunikacijske skupštine (RA-23) i izvješće direktora Radiokomunikacijskog ureda ITU-a, utvrđuju se pitanja koja bi prioritetno trebale razmotriti radiokomunikacijske studijske skupine u svrhu pripreme za sljedeću svjetsku radiokomunikacijsku konferenciju, te se predlaže Vijeću ITU-a nacrt dnevnog reda sljedeće svjetske radiokomunikacijske konferencije WRC-27.

Na potrebu redovitih izmjena Radijskih propisa ITU-a osobito utječe brz razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija, pri čemu se mora osigurati globalno upravljanje radiofrekvencijskim spektrom i satelitskim orbitama, usklađena dodjela i uporaba pojedinih dijelova radiofrekvencijskog spektra za razvoj postojećih ili novih radiokomunikacijskih služba i usluga te usklađeni tehnički parametri i drugi uvjeti za dijeljeni pristup radiofrekvencijskom spektru, kako bi se omogućio nesmetan rad radijskih mreža, sustava i usluga širom svijeta.

Treba napomenuti da je Vijeće Europske unije donijelo Odluku o stajalištu koje će zauzeti u ime EU-a na ITU-ovoj Svjetskoj radiokomunikacijskoj konferenciji 2023. Ovo stajalište o pojedinim točkama dnevnog reda Konferencije, kojim se promiču globalna i regionalna rješenja u uporabi radifrekvencijskog spektra te štite radiokomunikacijski sustavi u Europskoj uniji u cilju osiguravanja dosljednog poštivanja načela utvrđenih Direktivom (EU) 2018/1972 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. prosinca 2018. o Europskom zakoniku elektroničkih komunikacija, obvezne su na Konferenciji zastupati sve države članice EU-a, djelujući zajednički u interesu EU-a i u bliskoj suradnji s Europskom komisijom, uz mogućnost manjih izmjena stajališta koje se mogu dogovoriti na redovitim koordinacijskim sastancima država članica i Europske komisije tijekom Konferencije.

Za predsjedatelja Konferencije WRC-23 na prvoj plenarnoj sjednici izabran je Mohammed Al Ramsi (UAE), zamjenik glavnog direktora Regulatornog tijela za telekomunikacije i digitalnu upravu (TDRA), regulatorne agencije Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je ujedno domaćin ove Konferencije. Izabrano je i šest supredsjedatelja Konferencije - iz Republike Koreje, Saudijske Arabije, Njemačke, SAD-a, Armenije i Kameruna.

Izaslanstvo Republike Hrvatske na ovoj Konferenciji čine predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM). Voditelj izaslanstva je Krešo Antonović, ravnatelj Uprave zračnog prometa, elektroničkih komunikacija i pošte (MMPI), a u izaslanstvu su još i službenice navedene Uprave te predstavnice i predstavnici HAKOM-a. Osim sudjelovanja u radu Konferencije i njezinih radnih tijela, hrvatsko izaslanstvo, zajedno s izaslanstvima drugih država članica ITU-a, ovlašteno je glasovati o svim točkama dnevnog reda te potpisati Završne akte Konferencije, što uključuje i davanje pisanih izjava (deklaracija) i rezervi te dodatnih izjava i rezervi na pojedina pitanja iz djelokruga Konferencije, kao i na Završne akte u cjelini.

Podlogu za sudjelovanje hrvatskih predstavnika u radu Konferencije čine zajednička europska stajališta (tzv. ECP) pripremljena u okviru Europske konferencije poštanskih i telekomunikacijskih uprava (CEPT), kao nadležne regionalne europske organizacije u okrilju ITU-a, te navedena Odluka Vijeća Europske unije. U izradi ovih podloga aktivno su sudjelovali i predstavnici Republike Hrvatske.

Na ovoj Konferenciji od posebnog su interesa za Republiku Hrvatsku sljedeća pitanja:
  • točka 1.2 - identifikacija radiokomunikacijskih pojasa 3300-3400 MHz, 3600-3800 MHz, 6425-7025 MHz, 7025-7125 MHz i 10-10,5 GHz za mreže pokretnih komunikacija (IMT), pri čemu su za RH osobito bitni pojasi 6425-7025 MHz i 7025-7125 MHz
  • točka 1.5 - analiza uporabe i potreba postojećih radiokomunikacijskih služba u pojasu 470-960 MHz te, u skladu s tim, razmatranje mogućnosti namjene pojasa 470-694 MHz za pokretne komunikacije
  • točka 7 - upis novih hrvatskih prava na orbitalne položaje i frekvencijske kapacitete u Plan za nepokretnu satelitsku službu (geostacionarna orbita, pozicija 63°E). kao vrlo vrijednog nacionalnog dobra koje je bilo vrlo teško izboriti u današnje vrijeme iznimnog interesa za radiofrekvencijski spektar u satelitskim komunikacijama, te s time povezane izmjene Radijskih propisa ITU-a radi olakšavanja koordinacijskog postupka državama bez prava u Planu za nepokretnu satelitsku službu
  • točka 10 - utvrđivanje tema sljedećih svjetskih radiokomunikacijskih konferencija, konkretno u vezi s mogućom identifikacijom novih pojasa za mreže pokretnih komunikacija (IMT).

Posljednjeg dana Konferencije, 15. prosinca 2023. godine planirana je svečanost potpisivanja Završnih akata Konferencije WRC-23, koje će u skladu s dobivenim vjerodajnicama potpisati i izaslanstvo Republike Hrvatske. Prije potpisivanja Završnih akata države članice ITU-a, koje sudjeluju u radu Konferencije, prema vlastitoj odluci i interesima potpisuju i podnose pojedinačne ili zajedničke izjave/rezerve i dodatne pojedinačne ili zajedničke izjave/rezerve. Predmetne izjave nisu dio Završnih akata, ali se objavljuju uz Završne akte i odnose se na suvereno pravo svake države članice ITU-a da, u vezi s određenim pitanjima iz djelokruga rada Konferencije, izjavi svoje specifično stajalište, odnosno, podrži ili uskrati podršku izjavljenom stajalištu neke druge države članice.

Više o Svjetskoj radio-komunikacijskoj konferenciji WRC-23 može se pročitati na poveznici: https://www.itu.int/wrc-23.

Vijesti iz medija