HUKA: od cestarina na autocestama u devet mjeseci 1,6 milijardi kuna prihoda

Slika /arhiva/huka_logo.jpg

Ukupni prihod koncesionara autocesta u Hrvatskoj od cestarina u razdoblju od početka godine do kraja rujna iznosio je 1,6 milijardi kuna (bez PDV-a), objavila je u svom biltenu Hrvatska udruga koncesionara za autoceste s naplatom cestarine (HUKA).

U odnosu na isto razdoblje prošle godine ukupan prihod četiri tvrtke koncesionara autocesta povećan je za 9,5 posto.

Najveći prihod od 981,9 milijuna kuna ostvarile su Hrvatske autoceste (HAC).

Koncesionar Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) je na istoimenoj autocesti od cestarina je u prvih devet mjeseci naplatio 405,1 milijun kuna, Autoceste Zagreb-Macelj (AZM) 124,7 milijuna kuna, Bina Istre 104,7 milijuna kuna.

Statistika HUKA-e pokazuje da su prihodi tvrtki koncesionara rasli od 3,2 posto kod HAC-a do čak 18 posto kod ARZ-a i Autoceste Zagreb-Macelj, no tako visok rast prihoda kod tih dviju tvrtki, kako se objašnjava, posljedica je u slučaju ARZ-a i proširenja koncesijskog područja od 1. rujna prošle godine i naplate cestarina i na mostu Krk i autocesti Rupa-Rijeka, a kod Autoceste Zagreb-Macelj puštanja u promet nove dionice Krapina-Macelj (u lipnju 2007.). Na blagi pak pad prihoda od cestarine tvrtke Bina Istra, za 1,1 posto, utjecala je u rujnu 2007. započeta rekonstrukcija na županijskoj cesti Novigrad-Poreč zbog saniranja mosta Antenal zbog čega su vozači koristili dionicu B-9 preko mosta Mirna, napominje se u biltenu.

Prema statističkim podacima HUKA-e, u devet mjeseci ove godine HAC je zabilježio i najveći promet, više od 24,8 milijuna vozila, ARZ 12,7 milijuna, AZM 5,07 milijuna, a Bina Istra 3,8 milijuna vozila.

Ukupno se u prvih devet mjeseci na hrvatskim autocestama dogodilo 1.926 prometnih nesreća. U 40 prometnih nezgoda poginule su ukupno 63 osobe.


(Hina)Najave