Hrvatske ceste: Počinju se nazirati konture izgleda splitske zapadne rampe

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Radovi na zapadnoj rampi, koji uključuju izgradnju nadvožnjaka, podvožnjaka i četiri potporna zida, napreduju prema planiranoj dinamici.
 
Napreduju radovi na izgradnji rampe na ulici Zbora narodne garde, poznatijoj još i kao zapadna splitska rampa, kojom bi se značajno trebale smanjiti gužve na ulazu u grad i poboljšati prometno stanje, a radove nisu usporile ni visoke ljetne temperature. Počinju se nazirati i konačne konture projekta koji, podsjetimo, predviđa rampu iz smjera Solina preko raskrižja ulica Domovinskog rata i Zbora narodne garde, u smjeru Poljičke ulice.
 
Na svega 450 metara gradilišta gradi se nadvožnjak, podvožnjak i četiri potporna zida. Do danas su na gradilištu u potpunosti završena dva od ukupno četiri potporna zida, kod trećeg su završeni radovi osiguranja pokosa te je u tijeku iskop za izradu temelja zida, dok su kod četvrtog zida izvedeni radovi zaštite postojećeg tlačnog vodoopskrbnog cijevovoda i u tijeku je armiranje temelja.
 
Kod podvožnjaka su završeni armirano-betonski upornjaci te su montirani svi rasponski nosači, a postavlja se armatura za armirano-betonsku ploču podvožnjaka. Kada je nadvožnjak u pitanju, završen je prvi upornjak i sva stupišta. Betoniran je temelj i zid drugog upornjaka i u tijeku su radovi na njegovoj naglavnici i krilu. Na izdvojenom gradilišnom pogonu na Sirobuji proizvedeni su svi armirano-betonski rasponski nosači nadvožnjaka, a sredinom srpnja očekuje se početak pripremnih radova za montažu, dok se montaža očekuje u drugoj polovica kolovoza.
 
Riječ je o tehnički zahtjevnom projektu jer u izrazito malom gradilišnom prostoru treba pažljivo isplanirati redoslijed svake aktivnosti kako bi se osigurali uvjeti za sigurno i racionalno izvođenje radova. Istovremeno, uz radove, potrebno je osigurati i protočnost znatnog prometa u režimu privremene regulacije koji uključuje i pješački promet u zoni gradilišta. Treba naglasiti da je stanje već sada bolje i protočnije u odnosu na ono prije početka radova. Izgradnja privremene rampe tako je olakšala ulazak u Split iz smjera Solina i nema značajnih zastoja u prometu u turističkoj sezoni za razliku od prijašnjih.
 
Stanje na tržištu izazovno je te je već mjesecima vidljiv trend značajnog poskupljenja i nedostatka građevinskog materijala, odnosno armature, oplate i ostalih potrebnih gradiva, a iako stvara određene poteškoće, do sada nije utjecalo na dinamiku realizacije projekta te će se svi uključeni potruditi da tako i ostane.
 
Video: https://youtu.be/lWhA5sJWKSo
 
(FOTO: Tom Dubravec/Cropix)


Stranica