Dvije nasukane brodice u dubrovačkom akvatoriju i jedna nasukana brodica u arhipelagu otoka Krka, nema ozlijeđenih

Koordiniranje spasilačkih akcija prema osobama i plovilima u području nadzora sigurnosti plovidbe dubrovačke i riječke kapetanije u tijeku su od sinoć, a osim materijalne štete nije zabilježeno stradavanje ili ozljeđivanje posada.
 
LK RIJEKA
Prvu spasilačku akciju pokrenula je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka), u suradnji s Lučkom kapetanijom Rijeka, jučer, 5. srpnja u 22.45h, kada su posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Rijeka zaprimili dojavu ophodnje krčkoga mosta o pomorskoj nesreći jednog plovila kod otoka Zec, u krčkom arhipelagu.
 
Nedugo nakon pokretanja spasilačke akcije službenici LK Rijeka na dojavljenoj poziciji pronašli su nasukanu motornu jahtu sa devet osoba, od kojih petero djece, među kojima nitko nije ozlijeđen. Sve osobe sa nasukane jahte prekrcane su na spasilačku brodicu LK Rijeka i prevezene na sigurno, dok je voditelj jahte u dogovoru sa službenicima LK Rijeka ostao na poziciji, radi osiguravanja komercijalnog odsukavanja.
 
Nasukana jahta, dužine 10 metara, nije prouzročila onečišćenje mora i morskog okoliša te ne predstavlja sigurnosnu ugrozu za druge sudionike u pomorskome prometu, a očevid o uzrocima ove pomorske nesreće obavit će se u nadležnosti Lučke kapetanije Rijeka.
 
LK DUBROVNIK
Na području odgovornosti Lučke kapetanije Dubrovnik u ranim jutarnjim satima pokrenute su dvije spasilačke akcije, prema posadama i plovilima na dvije pozicije nasukavanja.
 
Prvi poziv u MRCC Rijeka zaprimljen je od voditelja jedrilice 'Freyr', dužine 13,6 metara jutros, 6. srpnja u 05.15h, kada je dojavljena i pozicija nasukavanja u blizini mjesta Cavtat. Na plovilu su se nalazile dvije osobe, državljani Republike Francuske, od kojih nitko nije ozlijeđen.
 
Druga dojava u MRCC Rijeka, također iz područja nadležnosti LK Dubrovnik zaprimljena je nedugo nakon prve dojave, jutros u 05.48h, od voditelja brodice 'Emanuel', dužine 9 metara, sa tri osobe, svi državljani Republike Hrvatske, među kojima nema ozlijeđenih. Voditelj brodice dojavio je kako su nasukani u uvali Salpuni, na otoku Lastovu.
 
MRCC Rijeka u koordinaciji sa LK Dubrovnik i pripadajućim lučkim ispostavama provodi spasilačke akcije prema posadama i nasukanim plovilima. Očevid o uzrocima ovih pomorskih nesreća Lučka kapetanija Dubrovnik provest će po okončanju spasilačkih aktivnosti.

Pisane vijesti