Hitnim medicinskim prijevozom spašene dvije teško ozlijeđene osobe

Hitni medicinski prijevozi za dvije teško ozlijeđene osobe sa otoka na području Kvarnera i srednje Dalmacije koordinirani su iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka), u suradnji sa lučkim kapetanijama, postajama Pomorske i aerodromske policije, hitnim medicinskim službama te pripadnicima Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

MEDICO / LK RIJEKA
Prvu akciju, službenici MRCC Rijeka koordinirali su u riječkome području nadzora sigurnosti plovidbe u nedjelju, 9. travnja slijedom zahtjeva pripadnika HGSS Rijeka za hitan medicinski prijevoz (MEDICO) jednog državljanina Republike Hrvatske, koji je pretrpio tešku tjelesnu ozljedu u blizini creške plaže Lubenice.

U MEDICO akciju angažiran je spasilački brod „VID“ iz sastava LK Rijeka, koji je na dogovorenu poziciju ukrcaja doplovio nakon što su pripadnici HGSS Rijeka imobilizirali ozlijeđenog. Odmah po ukrcaju ozlijeđeni je spasilačkim brodom LK Rijeka prevezen u riječku luku, kamo su pristali iste večeri u 21.15 sati. Nakon iskrcaja ozlijeđenu osobu u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske službe Rijeka.

MEDEVAC - MEDICO / LK ŠIBENIK
Drugu akciju spašavanja teško ozlijeđene osobe hitnim medicinskim prijevozom izvršili su službenici Lučke kapetanije Šibenik jučer, 10. travnja. Akcija je pokrenuta u 14.25 sati, kada je u MRCC Rijeka posredstvom Obalne radio postaje ORP Split-radio zaprimljen zahtjev posade jedrilice za MEDICO za jednoga teško ozlijeđenog člana posade kod otoka Smokvica Vela, u Murterskome moru.

S obzirom na relativno nepovoljne vremenske uvjete u trenutku dojave (more 3), iz MRCC Rijeka u MEDICO akciju angažiran je brod Postaje pomorske i aerodromske policije Šibenik, koji se nalazio najbliže dojavljenoj poziciji, kamo je pristigao u 15.20 sati, dok su službenici LK Šibenik bili u pripravnosti.

Nakon dovršene imobilizacije i pripreme za prijevoz ozlijeđenog člana posade, državljanin Republike Slovenije, isti je evakuiran sa jedrilice te prevezen u uvalu Podvršak na otoku Murteru, odakle su djelatnici HMP Šibenik u 16.10 sati preuzeli ozlijeđenog, u daljnje postupanje prema Općoj bolnici Šibenik.

Pisane vijesti