Gubitak Croatia Airlinesa 39,6 milijuna kuna

Slika /arhiva/Croatia-Airlines-Logo.png

Gubitak Croatia Airlinesa u prvih devet mjeseci ove godine iznosi 39,6 milijuna kuna, što je za 64 posto manji gubitak nego u istom razdoblju prošle godine, podaci su iz izvještaja o poslovanju koji je danas objavio Croatia Airlines.

Ukupni prihodi kompanije u prvih devet mjeseci povećani su na godišnjoj razini za 17 posto, na 1,26 milijardi kuna, a ukupni rashodi od 1,3 milijarde kuna veći su u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine za 9,6 posto.

Prema komentaru Uprave uz poslovni izvještaj, poslovanje Croatia Airlinesa u 2011. godini odvija se u uvjetima snažne tržišne konkurencije osobito u međunarodnom redovitom prometu. Na tržištu su prisutni najveći europski tradicionalni mrežni prijevoznici i gotovo svi niskotarifni prijevoznici koji najveći nalet ostvaruju tijekom trećeg kvartala. Oni su stimulirani sredstvima zračnih luka i turističkih zajednica na većinom netransparentan način što dovodi u pitanje pravedno odvijanje tržišne utakmice jer se time u podređeni položaj stavlja Croatia Airlines, smatraju u toj kompaniji.

Prema podacima iz izvještaja, Croatia Airlines ove godine ostvaruje rast prometa i prometnih učinaka na redovitim i sezonskim letovima. U prvih devet mjeseci prevezeno je 1.497.082 putnika, odnosno 17 posto više u odnosu na lani, što je najbolje u povijesti Croatia Airlines za navedeno razdoblje, a ovogodišnji srpanj rekordan je mjesec po broju prevezenih putnika u povijesti Croatia Airlinesa sa 227.791 prevezenih putnika.

Prodaja na domaćem tržištu je na razini istog razdoblja 2010. godine, a inozemna je u porastu za 23 posto zbog porasta prodaje prvenstveno na tržištima Europske unije, Amerike i Australije.

Izvještaj o poslovanju u kojem su uz rezultate Croatia Airlinesa i rezultati ovisnih i povezanih društava, pokazuju da je konsolidirani gubitak Croatia Airlines Grupe u prvih devet mjeseci iznosio 38,6 milijuna kuna, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju bio 108,7 milijuna kuna.


(Hina)Vijesti iz medija