Državni tajnik Josip Bilaver u Bruxellesu sudjeluje na saslušanjima pred tri odbora Europskog parlamenta

  • Slika /slike/foto 1_20/foto dtBILAVER-VM 23-1_20/1 dtBILAVER-VM 23-1_20.JPG
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik, Josip Bilaver je ovom prigodom predstavio prioritete programa hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u dijelu koji se odnosi na područje prometa.

Tijekom dvodnevnog saslušanja, državni tajnik Bilaver sudjelovao je na tri odbora Europskog parlamenta i to 'TRAN – Odbor' za promet i turizam, 'LIBE – Odbor' za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove te 'ITRE odbor' za industriju, istraživanje i energetiku. Članovi odbora, odnosno, koordinatori političkih grupacija Europskog parlamenta, istaknuli su teme poput. Jedinstvenog europskog neba, 'SMART TEN-T', prava putnika u željezničkom prometu, povezivanje otoka, Green deal.

Prilikom prvog saslušanja na 'TRAN Odboru' državni tajnik Bilaver istaknuo je kako su dva glavna prioriteta hrvatskog predsjedništva u prometu dovršetak i poboljšanje Transeuropske prometne mreže i održiv i konkurentan sektor brodarstva. Radi ostvarenja prvog cilja, prioritet predstavlja rad na zakonodavnom dosjeu koji će omogućiti ubrzanje procedura projekata na TEN-T mreži (Smart TEN-T) i zakonodavni dosje koji će omogućiti financiranje projekata iz Instrumenta za povezivanje Europe (Uredba o CEF-u) u idućem sedmogodišnjem razdoblju. U smislu ostvarenja drugog prioriteta, priprema se ministarska deklaracija na temu zaštite okoliša, pomoraca, daljnje digitalizacije, financiranja inovacija te konkurentnosti pomorskog sektora.

Navedena deklaracija će biti potpisana od ministara na neformalnom TTE Vijeću  koje će se održati  10. i 11. ožujka u Opatiji tijekom kojeg se ujedno planiraju održati i panel rasprave o važnim temama iz pomorskog sektora. U području kopnenog prometa i zračnog prometa prioritet predstavljaju dosjei o pravima putnika u navedenim granama prometa. U tom smislu konačan cilj jest podizanje razine zadovoljstva krajnjih korisnika, gdje, u području željezničkog prometa, hrvatsko predsjedništvo vidi mogućnost za promoviranje korištenja ovog načina prijevoza, koji je ujedno i ekološki prihvatljivo.

Prilikom saslušanja na 'LIBE Odboru' državni tajnik Bilaver istaknuo je kako je za područje telekomunikacija važan prioritet 'Europa koja štiti' koji je jedan od četiri glavna prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. U tom smislu istaknuo je kako je zajednički cilj donošenje propisa koji će omogućiti visoke standarde zaštite privatnosti građana te postaviti jasne standarde i pravnu sigurnost kako za građane, tako i za industriju, koja ujedno mora imati mogućnost za inovacije i razvoj.

Tema digitalizacije se nastavila i kroz 'ITRE Odbor' na kojem je državni tajnik Bilaver istaknuo kako će hrvatsko predsjedništvo nastaviti sa radom na osiguranju povezivanja i uspostavi jedinstvenog digitalnog tržišta. Tako je i 5G mreža visoko na listi prioriteta. Tako će se kroz hrvatsko predsjedništvo raditi na mjerama potrebnim za postavljanje 5G mreža kao i na mjerama kojima se osigurava njihova sigurnost.

Vijesti iz medija