Državni tajnik Josip Bilaver otvorio je Adriatic Sea Forum

  • Slika /slike/foto 5_23/nsl DT Bilaver-ASF 4-_23.jpg
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik Josip Bilaver na prigodnoj svečanosti otvorio je ovogodišnji Adriatic Sea Forum, dvodnevno međunarodno događanje posvećeno morskom turizmu na Jadranu, koje se održava u Dubrovniku sa oko 200 sudionika iz 15 zemalja.

Državni tajnik Bilaver u svojem govoru istaknuo je značaj skupa posvećenog pomorskom turizmu na Jadranu te je izrazio zadovoljstvo brojnošću sudionika iz svih država članica, od Slovenije, Italije i Hrvatske pa sve do Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Grčke, koji svake godine sudjeluju u sve većem broju: „Upravo je Adriatic Sea Forum ključno mjesto susreta za sve one koji dolaze iz djelatnosti pomorskog turizma, nautike, chartera te kružnih putovanja na području Jadrana.“, rekao je državni tajnik Bilaver napomenuvši kako ovaj Forum već dugi niz godine daje važan doprinos razmjeni ideja te omogućuje razvoj novih projekata, kao i pokretanje zajedničkih strategija i poslovne suradnje svih država koje se dotiču s Jadranskim morem.

„Ovakvi susreti prilika su i za raspravu o budućem razvoju Jadrana, a pažnja koju Europa i mnoge europske institucije posvećuju Jadransko-jonskoj regiji, pomogla je da upravo ovaj Forum postane mjesto okupljanja, razmjene i širenje informacija, ali i stvaranja novih projekata, znanja i poslovne suradnje.“, rekao je državni tajnik Bilaver.

Nautički turizam neizostavan je segment domaćeg turizma, ali i značajan gospodarski element, stoga je Forum ključno mjesto razmjene novosti, znanja i iskustava, kako bi se nautički, odnosno, pomorski turizam usmjerio ka još kvalitetnijem razvoju, a upravo na temu pomorskog turizma u jadranskom području ispred Europske komisije govorila je direktorica za Turizam i digitalizaciju Glavne uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća Valentina Superti.

Rezultate Izvješća o turizmu na Jadranu predstavio predsjednik tvrtke Risposte Turismo Francesco di Cesare, koji je istaknuo da je u 2022. godini bilo više od 3,5 milijuna putnika na kružnim putovanjima, odnosno 242 % više u odnosu na 2021. godinu te da je Republika Italija vodeća po ostvarenom broju putnika na kružnim putovanjima, ukupno 1,5 milijun, dok je Hrvatska na prvom mjestu po broju ticanja brodova (974). U istom razdoblju trajektnim prijevozom koristilo se 18 milijuna putnika, što je povećanje od 27 % u odnosu na 2021.godinu, a Republika Hrvatska u tom segmetnu vodeća je sa ukupno 9,2 milijuna putnika, što čini 51 % ukupnog ostvarenog prometa na Jadranu i Medieteranu, ispred Grčke (4,5 milijuna) i Italije (2,8 milijuna).

Na svečanom otvorenju govorili su i zamjenik dubrovačko - neretvanskog župana Joško Cebalo, dubrovački gradonačelnik Mato Franković te ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo, a zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić održala je prezentaciju o svim poduzetim aktivnostima u cilju razvoja održivog turizma te suradnje s CLIA-om i Lučkom upravom.

Domaćini i suorganizatori ovogodišnjeg izdanja Adriatic Sea Foruma su Grad Dubrovnik i Lučka uprava Dubrovnik, a organizator talijanska tvrtka Risposte Turismo.

Pisane vijesti