Državni tajnik Josip Bilaver na Vijeću ministara prometa i telekomunikacija

  • Slika /slike/foto 12_19/foto DTBILAVER-VMEU 3-12_19/nsl DTBILAVER-VMEU 3-12_19.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik Josip Bilaver u Bruxellesu je tijekom dva dana sudjelovao na dva Vijeća ministara, za promet i telekomunikacije.

Prvoga dana održan je sastanak Vijeća ministara za promet na kojemu je državni tajnik Bilaver predstavio prioritete Hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske Unije, a Hrvatsko predsjedanje poklapa s početkom rada nove Europske komisije, koja je već najavila svoj program u vidu daljnjeg pozicioniranja Europe kao svjetskog lidera, predvodnika u razvoju tehnologija, koje za cilj imaju smanjiti štetne utjecaje na okoliš, kao i daljnju koheziju jedinstvenog europskog tržišta.

"Prioriteti Republike Hrvatske u okviru prometnog područja sažeti su u ideji Europe koja povezuje, stoga glavne teme sa kojima ćemo se baviti svakako će biti pomorstvo, odnosno, zaštita morskog okoliša od onečišćenja s brodova i daljnja digitalizacija u pomorskom prometu i unutarnjoj plovidbi te unaprjeđenje i dovršetak transeuropske prometne mreže.". - rekao je državni tajnik Bilaver u svojem obraćanju na Vijeću ministara prometa.

Na Vijeću se od legislativnih aktivnosti raspravljalo o pravima putnika u željezničkom prometu, mjerama pojednostavnjenja postupaka u realizaciji projekata transeuropske prometne mreže. Ostale teme na dnevnom redu su bile povezane s digitalizacijom i održivim europskim prijevoznim rješenjima te budućnosti jedinstvenog europskog zračnog prostora. Državni tajnik Bilaver pozvao je sve ministre prometa na sudjelovanje u događajima, koje će organizirati Hrvatsko predsjedanje, kao što su 'Neformalno Vijeće ministara na temu pomorstva', koje će se održati u Opatiji 10. i 11. ožujka 2020. godine, 'Aviation summit', koji će se održati u Dubrovniku 29. i 31. ožujka 2020. godine i 'TEN-T dane', kao najveći događaj u području prometa, koji će se održati u Šibeniku, od 13 do 15. svibnja 2020. godine.

Drugoga dana, državni tajnik Josip Bilaver sudjelovao je u radu Vijeća ministara telekomunikacija te je ujedno imao jedinstvenu priliku predsjedati Vijećem. Naime, zbog političke situacije u Finskoj, koja trenutno predsjeda Vijećem Europske unije, finska ministrica morala je izvanredno odstupiti sa mjesta predsjedavajuće te je njezino mjesto i prije službenog početka hrvatskog predsjedanja preuzeo državni tajnik Bilaver, kao šef prometne delegacije. Državni tajnik Bilaver stoga je, u ime aktualnog Finskog predsjedništva, imao značajnu ulogu vođenja Vijeća ministara telekomunikacija, na kojemu su usvojeni zaključci o značaju i sigurnosti 5G mreža, uz raspravu o koracima koje Europska unija treba poduzeti kako bi bila predvodnik etične upotrebe podataka.

Vijesti iz medija