Državni tajnik Gospočić sudjelovao na sastanku visoke razine o Ukrajini u Poljskoj

  • Slika /slike/foto 3_23/foto dtGOSPOCIC-POLJSKA 30-3_23/nsl dtGOSPOCIC-POLJSKA 30-3_23.jpg
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik dr. sc. Alen Gospočić i ravnateljica Uprave za željezničku infrastrukturu i promet mr. sc. Jasna Divić sudjelovali su na sastanku visoke razine o Ukrajini pod nazivom „Povezivanje Ukrajine s Europom i svijetom – obnova i razvoj održive prometne infrastrukture i učinkovitost opskrbih lanaca“, a koji se održao 29. i 30. ožujka 2023. godine u Rzeszowu u Poljskoj.

Cilj ovog važnog događanja u organizaciji Ministarstva infrastrukture Poljske i Međunarodnog prometnog foruma bio je raspraviti trenutne potrebe Ukrajine u području prometa, kao i potaknuti razgovore o mogućim rješenjima za uspostavu učinkovitog i pouzdanog prometnog sustava sa logističkim pravcima koji povezuju Ukrajinu s Europom i ostatkom svijeta. Rat u Ukrajini uzrokovao je značajnu štetu prometnoj infrastrukturi Ukrajine, te doveo poremećaja logističkih sustava u regiji, ali i globalno.

U okviru samog događanja održana su dva ministarska okrugla stola, prvi na temu srednje i istočne Europe kao vratima prema svijetu sigurne Ukrajine koja se razvija, i drugi na temu oblikovanja nove prometne infrastrukture za održivi razvoj Ukrajine. Prvi okrugli stol bio je usredotočen na razvoj prometne infrastrukture Ukrajine u suradnji sa zemljama smještenima na istočnoj granici Europske unije, kao odgovor na povećanu potrebu za prijevozom ljudi i dobara, ali i humanitarne pomoći u i iz Ukrajine. Državni tajnik Gospočić u svojem je govoru snažno osudio rusku agresiju te izrazio punu podršku Hrvatske Ukrajini i ukrajinskom narodu, kao i zemljama koje graniče s Ukrajinom i snose najveći teret podrške Ukrajini. Isto tako je naglasio kako, s obzirom da je promet krvotok svakog društva, pomoć u očuvanju prometnih tokova iz Ukrajine prema svijetu i iz svijeta u Ukrajinu predstavlja jednu od najvažnijih aktivnosti koje možemo poduzeti.

Državni tajnik Gospočić naglasio je da Hrvatska sudjeluje u ovim naporima kroz Jadranski koridor solidarnosti EU-a putem kojeg se prevoze ukrajinski poljoprivredni proizvodi. Isto tako, pristupanjem Hrvatske schengenskom prostoru 1. siječnja ove godine značajno je ubrzan željeznički prekogranični prijevoz na granici s Mađarskom te je uspostavljena suradnja s mađarskim kolegama u pogledu bolje protočnosti željezničkog prijevoza. Zaključno je naglasio kako je zadaća svih nas, ne samo na europskoj već i na globalnoj razini, osigurati protočnost prometnih tokova te pronalaziti najbolja rješenja za razvoj i unaprjeđenje povezanosti s Ukrajinom.

Na drugom okruglom ministarskom stolu raspravljalo se o izazovima i mogućnostima u obnovi ukrajinske prometne i logističke infrastrukture, kao i o ulozi Međunarodnog prometnog foruma u budućoj obnovi ukrajinske prometne infrastrukture.

Sudionici događanja posjetili su i mjesta u Poljskoj u kojima se pruža podrška ukrajinskim potrebama u prometu, točnije gradilište tunela Babica (Via Carpatia) i granični prijelaz Korczowa – Krakowiec.

Vijesti iz medija