Državni tajnik Gospočić na HAKOM-ovu Danu tržišta

  • Slika /slike/foto 10_22/foto MMPI-HAKOM 17-10_22/nsl MMPI-HAKOM 17-10_22.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Tradicionalni, deveti Dan tržišta elektroničkih komunikacija održan je jučer, 17. listopada u Zagrebu u organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) te je, kao i ranijih godina, okupio predstavnike operatora elektroničkih komunikacija, gospodarstva, udruga za zaštitu potrošača, regulatornih tijela i medija koji su tijekom četiri panel rasprave pokušali pronaći odgovore na neka od pitanja koja su trenutačno aktualna na tržištu elektroničkih komunikacija.

U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske pozdravne riječi uputio je dr.sc. Alen Gospočić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, koji je naglasio važnost tržišta elektroničkih komunikacija, kao jednog od najpropulzivnijih gospodarskih sektora, te je istaknuo kako je u srpnju ove godine Hrvatski sabor donio novi Zakon o elektroničkim komunikacijama kojim je uspostavljen novi regulatorni okvir za tržište elektroničkih komunikacija, usklađen s Direktivom o Europskom zakoniku elektroničkih komunikacija. Naglasio je da se regulatornim mehanizmima želi usmjeriti razvoj tržišta elektroničkih komunikacija kako bi se postigla dostupnost usluga u skladu s potrebama i mogućnostima građana, gospodarstva te društva u cijelosti. Državni tajnik Gospočić zaključno je izrazio uvjerenje da će današnje rasprave pokrenuti nova razmišljanja te da će se kroz konstruktivnu suradnju i dalje razvijati tržište elektroničkih komunikacija.

U ime HAKOM-a kao organizatora skupa nazočne je pozdravio Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a, koji je najavio kako HAKOM očekuje puno posla s obzirom na donošenje novoga Zakona o elektroničkim komunikacijama, te naglasio da su pred operatorima izazovi u pogledu ulaganja jer ne znaju kakvi su daljnji koraci regulatora. Obećao je u ime regulatora puno dijaloga s operatorima i suradnju s drugim državnim tijelima.

Na ovogodišnjim Danima tržišta HAKOM-a održane su četiri panel rasprave – o zemljopisnom pregledu dostupnosti i korištenja elektroničkih komunikacijskih mreža, na kojoj je sudjelovala i predstavnica MMPI-a Ivančica Urh, o simetričnoj regulaciji kao nadopuni SMP regulacije, o novim pravilima za transparentno ugovaranje usluga i raskid ugovora te o tome trebaju li OTT pružatelji usluga financijski doprinositi razvoju mreža koje koriste.

Vijesti iz medija