Državni tajnik Bilaver na sajmu Nautike: „Hrvatska je svjetska destinacija broj jedan u iznajmljivanju jahti i brodica bez posade.“

  • Slika /slike/foto 2_23/foto dtBILAVER-NAUTIKA 22-2_23/4 DTBILAVER-2023SN 22-2_23.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Nakon dvogodišnje stanke uzrokovane pandemijom na Zagrebačkom velesajmu svečano su otvorena dva sajma, 30. sajam Nautike i 5. Dani lova i ribolova, na kojima će se kroz pet dana predstaviti oko 360 izlagača iz 30 zemalja. Sajam Nautike predstavit će 250 plovila, među kojima čak 23 premijere plovila najboljih hrvatskih malih brodograditelja.

U svojem prigodnom obraćanju na ovogodišnjoj središnjoj nautičkoj i ribolovnoj manifestaciji državni tajnik Josip Bilaver istaknuo je nautiku kao jedan od vodećih sektora hrvatskog turizma, čemu u prilog govori statistika o 54 tisuće stranih jahti čiji je boravak prošle godine zabilježen na hrvatskome dijelu Jadrana, što je za 5,3 posto više od prethodne 2021., čime se Hrvatska nalazi među šest svjetskih nautičkih destinacija za dolazak i boravak mega jahti. Državni tajnik Bilaver osvrnuo se na razdoblje pandemije, koja je poremetila i onemogućila brojne gospodarske aktivnosti na međunarodnoj razini, pa tako i redovno održavanje sajmova nautike, dok je je globalna kriza uvjetovana ratom u Ukrajini rezultirala ovogodišnjom najavom manjeg broja dolazaka mega jahti u Hrvatsku.

„S druge strane, čarter djelatnost prošle je godine gotovo u potpunosti dosegnula 2019. godinu. Registrirano je 81 tisuća najmova, što je samo jedan posto manje nego 2019. godine. Hrvatska čarter flota, inače, broji 4.250 plovila, a to je 325 plovnih objekta manje nego 2019. godine. Hrvatska je svjetska destinacija broj jedan u iznajmljivanju jahti i brodica bez posade.", zaključio je državni tajnik Bilaver, ističući kako je uz ulaganja u popratne usluge i dodatne sadržaje u turističkim destinacijama, jednako važno da tu ponudu prati i odgovarajuća infrastruktura u lukama i nautičkim središtima. U tom kontekstu osvrnuo se na trenutna ulaganja u lučku infrastrukturu vrijedna preko 265 milijuna eura, koja su dala i dat će u budućnosti svoj doprinos da Hrvatska učvrsti svoju poziciju na svjetskoj nautičkoj karti. „Nastavak ulaganja u morske luke predviđen je i u novom Programu Konkurentnost i kohezija 2021.–2027., gdje je osiguran iznos od preko 87 milijuna eura.“, zaključio je državni tajnik Bilaver.

Sa više od 280 izlagača iz 27 zemalja raspoređenih u sedam paviljona na više od 15 tisuća četvornih metara izložbenog prostora Zagrebačkog velesajma, ovogodišnji 30. po redu Sajam nautike predstavlja najvišu razinu ponude jahti i glisera, brodskih i vanbrodskih motora, opreme za nautiku, opremu za ronjenje, jedrenje i druge sportove na moru i vodi, uz predstavljanje najsuvremenije ribolovne i lovne opreme. Očekuje se da će oba sajma obići više od 20 tisuća posjetitelja.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević također je pozdravio organizatore i sve izlagače te je prigodnim govorom istaknuo značaj Sajma nautike, koji se odražava u Zagrebu, što je velika čast za kontinentalni grad i što ga čini jedinim kopnenim nautičkim sajmom u Hrvatskoj. „To je lijepa tradicija koja se nastavlja već 30 godina, a bila je prekinuta dvije godine za vrijeme trajanja pandemije, istaknuo je Tomašević, koji je posebno pohvalio hrvatske brodograditelje. „Mali brodograditelji koji su uspjeli preživjeti krizu na sajmu Nautika će dobiti mogućnost za daljnji poslovni uspjeh, a neka od njihovih plovila bit će i prodana na sajmu.“.

Pisane vijesti