Connecting Europe Express stigao u Hrvatsku

  • Slika /slike/foto 9_21/foto CEE-ZG 11-9_21/nsl CEE-ZG 11-9_21.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Connecting Europe Express, poseban vlak kojim se obilježava Europska godina željeznice 2021., stigao je danas u predvečernjim satima u Hrvatsku. Vlak je krenuo 2. rujna iz Lisabona, a tijekom petotjednog putovanja do Pariza, kamo će stići 7. listopada, zaustavit će se u više od 100 mjesta i gradova te u 36 dana povezati 26 zemalja.
 
Vlak kojim su doputovali predstavnici Europske komisije i Zajednice europskih željezničkih i infrastrukturnih poduzeća (CER) na zagrebačkom Glavnom kolodvoru dočekali su zamjenica direktora Opće uprave za mobilnost i promet (DG MOVE) Maja Bakran Marcich, državni tajnik za željeznice u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet te predstavnici hrvatskoga željezničkog sektora.
 
Connecting Europe Express rezultat je uspješne suradnje Europske komisije, CER-a i brojnih drugih partnera, a uz organizaciju vlaka Europska komisija pokrenula je u ovoj godini niz aktivnosti kako bi se građane i gospodarstvenike potaknulo na korištenje željezničkog prijevoza te tako pridonijelo cilju Europskog zelenog plana prema kojemu bi Europska unija do 2050. godine trebala postati klimatski neutralna.
 
"Željeznica ima važnu ulogu u budućnosti Europe. Zbližava nas i povezuje. Ključna je za gospodarstvo i ima veliku ulogu u provedbi Europskog zelenog plana", istaknula je zamjenica direktora Opće uprave za mobilnost i promet (DG MOVE) Marcich povodom dolaska vlaka u Hrvatsku.
 
Državni tajnik za željeznice Alen Gospočić osvrnuo se tom prilikom na ulaganja u željeznički sustav koja se u Republici Hrvatskoj provode uz sufinanciranje iz europskih fondova. "Donošenjem Pisma sektorske politike Vlada Republike Hrvatske stavila je u fokus željeznički sustav i sa sigurnošću mogu tvrditi da je pred Republikom Hrvatskom renesansa željezničkog sustava u nadolazećem desetljeću", izjavio je državni tajnik te istaknuo kako to podrazumijeva ulaganja od oko 4,4 milijarde eura u željezničku infrastrukturu te kako je trenutačno u različitim fazama 19 velikih projekata koji će omogućiti atraktivnu, brzu, sigurnu, ekonomski održivu i konkurentnu prometnu uslugu.
 
Nakon Zagreba vlak će, u nedjelju, 12. rujna u 11.30 sati, nastaviti svoje putovanje prema Beogradu.
 
(FOTO: HINA/HŽPP)


Stranica